Inflatie OESO-landen daalt door afkoeling energieprijzen


Economie6 sep ’22 14:12Auteur: BNR Webredactie

De inflatie in landen die aangesloten zijn bij de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) is in juli iets gedaald vergeleken met een jaar eerder. Het is voor het eerst sinds november 2020 dat het algemene prijspeil is afgenomen.

Doordat de energieprijzen minder snel stegen in de meeste OESO-landen, daalde uiteindelijk het inflatiecijfer in juli.
Doordat de energieprijzen minder snel stegen in de meeste OESO-landen, daalde uiteindelijk het inflatiecijfer in juli. (ANP / Rob Engelaar)

Doordat de energieprijzen minder snel stegen in de meeste OESO-landen, daalde uiteindelijk het inflatiecijfer in juli. Gemiddeld stegen de consumentenprijzen in de 38 OESO-landen in juli met 10,2 procent op jaarbasis. In juni bedroeg de inflatie 10,3 procent. De oplopende energieprijs was opnieuw de grootste aanjager van de inflatie, maar de prijsstijging liep wel wat terug ten opzichte van een maand eerder. De stijging van de energieprijzen daalde relatief gezien van 41 procent in juni naar 35 procent in juli. In 26 van de 38 OESO-landen stegen de energieprijzen in juli minder hard dan een maand eerder.

Dit zijn de leden van de OESO

  De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bestaat uit de volgende 34 landen: Australië, België, Canada, Chili, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Israël, IJsland, Japan, Korea, Luxemburg, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten van Amerika, Zweden, Zwitserland.

Voedselprijzen stijgen

Ondanks de daling van de energie-inflatie, namen de prijzen voor voedsel wel toe van 13 procent naar 14,5 procent. Als de voedsel- en energie-inflatie buiten beschouwing wordt gelaten, bedraagt de inflatie op jaarbasis in het OESO-gebied 6,8 procent, vergeleken met 6,5 procent in juni.

Lees ook | Britten grijpen in: tientallen miljarden om energierekening te bevriezen

In de G7-landen, de grootste economieën ter wereld, daalde de inflatie tot 7,6 procent, van 7,9 procent in juni. Van alle G7-landen nam alleen in het Verenigd Koninkrijk de energie-inflatie toe. In het G20-gebied bleef de inflatie stabiel op 9,2 procent. Buiten de OESO-landen liep de inflatie verder op in Argentinië, China, Indonesië, Saudi-Arabië en Zuid-Afrika. In Brazilië en India was sprake van een daling.Lees verder op:
https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10487264/inflatie-oeso-landen-daalt-door-afkoeling-energieprijzen

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen