Indiase Orissi Dans & Chareita Smit


Als klein kind was ik behoorlijk gefascineerd door klassieke Indiase dans. Helaas heb ik er toen niets mee gedaan. Het is echter nooit te laat om te leren en daarom volg ik sinds kort Orissi danslessen bij Chareita Smit. Chareita (36 jr) begon 15 jaar geleden met Orissi, één van de vormen van klassieke Indiase dans. Via via kwam ze bij iemand terecht die haar de dans kon leren. De dans sprak haar erg aan. Chareita:”Het maakt deel uit van de cultuur en heeft te maken met aanbidding. Het is meer dan zomaar een dans.” Dit vormde voor Chareita de drijfveer om door te gaan.

Orissi komt oorspronkelijk uit oost- India, uit de deelstaat Orissa en bestaat sinds .± 200 voor Chr. De dans werd in tempels opgevoerd door vrouwen die zich hadden toegewijd aan de god Yagganath Swami. Het waren nonnen. Tempels werden destijds onderhouden door de koning. De nonnen hadden zodoende alle ruimte om zich op Orissi te richten.

Chareita: “Orissi staat bekend om de sensuele uitstraling. De bewegingen zijn zacht. De torso beweging is kenmerkend voor de dans. Omdat het een tempeldans is, worden de heupen niet gebruikt.” De kleding en sieraden zijn goed te herkennen. Orissi dansers dragen zilverkleurige sieraden, een brede kettingriem, een ‘toeter’ op het hoofd en kleding van Ikat sari. Chareita volgde 3 jaar lang een dansopleiding in India, in New Delhi. Ze kreeg een beurs van de ICCR (een instantie van het ministerie van onderwijs in India) nadat zij door diverse leraren uit Nederland hiervoor was aanbevolen.

Het eerste jaar in India studeerde zij aan de Bharatiya Kala Kendra (kunstacademie). Vervolgens werd zij door guru Mayadhar Raut gevraagd om bij hem in de leer te komen. Orissi was een tijd in de vergetelheid geraakt maar is in de jaren ’60 gereconstrueerd. Guru Raut was één van de nieuwe meesters van die tijd.Hij wordt dikwijls in Orissi literatuur genoemd. Chareita heeft veel opgetreden. Zo trad zij in 2002 op in het Muiderslot, met als hoofdgasten in het publiek de Indiase ambassadeur en de burgemeester van Muiderslot. Op uitnodiging van de Indiase ambassade trad ze in 2003 op in Floriade ter ere van de onafhankelijkheidsdag van India. Chareita:”Orissi is een tempeldans. Je moet kieskeurig zijn als het om het accepteren van optredens gaat. Je hoort niet op plekken te dansen waar drank wordt geschonken. Je zal mij niet snel op een Mela zien dansen.”

Als je met Orissi begint moet je vooral veel geduld hebben. Zelf heeft Chareita 6 jaar lang alleen de basisstappen geleerd. Chareita: “In India is dat normaal en begint men ook op een jongere leeftijd. In het westen wil men al snel iets kunnen laten zien. Kinderen voelen druk, van ouders of grootouders.”

Als het om haar eigen dochtertje gaat is ze nuchter. Haar dochtertje mag altijd kijken en meedoen, maar er is geen druk. Chareita: “Ze moet het zelf willen. Orissi heeft met gevoel te maken.” Voor de toekomst heeft Chareita geen grote dromen. Ze heeft een goed, vol leven. Een lieve man en dochter, een leuke baan en Orissi. Twee maal per week geeft ze les. In Amsterdam en Almere. Dat wil ze blijven doen. Ze wil een selecte groep opleiden en met haar leerlingen om de paar jaar haar lerares Mona Lisa Ghosh in India bezoeken.

Als je geà¯nteresseerd bent geraakt, kan je een kijkje nemen op www.dutchskydancer.nl of contact opnemen met Chareita: tel.nr. 036-5301583/ r.smit39@chello.nl

Rosa de Sousa

Reacties
 1. Reply
  Gast
  januari 16, 2007 om 1:25 pm

  en rani hoortn op de eerste plaats te zitten in plaats van aish!!!

 2. Reply
  Gast
  januari 16, 2007 om 7:31 pm

  hrithik en srk horen op de eerste plaats te zitten in
  plaats van amitaabh srk!!!!!!!!

 3. Reply
  Gast
  maart 17, 2007 om 11:40 am
  arezz

  hoi hoi
  en mensen alles goed?
  nog veel leuke indies films gezien.hahahahaha :grin

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen