Indiase filmster Amitabh Bachchan in Tropentheater


De Indiase megaster Amitabh Bachchan is op uitnodiging van het Tropentheater enkele dagen in Amsterdam. Hoogtepunt van dit bezoek is een interview met de ‘Godfather van de Indiase film’ door presentator Prem Radhakishun voorafgaand aan de film Baghban (2003) op het podium van de Grote Zaal van het Tropentheater, op zaterdagavond 25 september. Ter gelegenheid van Bachchan’s bezoek vertoont het Tropentheater van 23 t/m 26 september vier recente films die een beeld geven van zijn veelzijdigheid als acteur. De populariteit van de 61-jarige Amitabh Bachchan is in 2004 groter dan ooit. ‘De Godfather van de Indiase Film’ is volgens een wereldwijd gehouden verkiezing van de BBC, in juni 2000, de populairste entertainer van de eeuw en zijn wassen evenbeeld in het Londense Madame Tussaud is een trekpleister voor miljoenen fans uit de hele wereld.

De vier recente films die in het Tropentheater te zien zijn geven een beeld van Bachchan die zijn leeftijd niet onder stoelen of banken steekt. Zijn charisma en populariteit gebruikt hij om onconventionele rollen te spelen waarmee hij generaties acteurs opnieuw tot voorbeeld is. Regisseurs verdringen zich om personages te creeëren voor de ‘Guru van Bollywood’. Bachchan schittert als mens (en acteur) die worstelt met het ouderdomsproces in een wereld die tot voor kort alleen aan de grimeur toestond een rimpel in beeld te brengen.

Aks (2001), met als thema de grens tussen goed en kwaad, leverde hem een Critics Award op voor Beste Acteur. Verdwenen vaders voorheen snel van het doek, niet opgewassen tegen zorgen en corruptie van de buitenwereld, tegenwoordig blijft de vader als patriarch en hoeder van de familie in beeld (Kabhi Khushi Kabhie Gham, 2001). Zijn vaderrollen laten inmiddels een breed scala aan personages zien die tonen dat zelfs de commerciële filmindustrie de wereld complexer ziet. De film Dev (2004) bevestigt Bachchan’s rol als Angry (‘Old’) Man in de lijn van zijn eerdere films, een sterke en realistische film van Govind Nihalani. In Baghban (2003) kan het publiek getuige zijn van een vurige romance tussen zestigers, een film met uitbundige muziek en dansscènes.

De Indiase superster heeft in zijn 35-jarige loopbaan vele hoogte- en dieptepunten gekend. Alles wat hij ondernam was nieuws zoals de vriendschap met de Gandhi’s, zijn kortstondige politieke carrière, het faillissement en de wederopstanding van zijn productiebedrijf ABCL, zijn onverwoestbare aantrekkingskracht op generaties fans tot aan het groeien van een baard. Inmiddels werkzaam voor UNESCO en weldoener in onder meer zijn geboortestreek Uttar Pradesh, spreekt hij via televisiespotjes ouders in India toe ook hun dochters naar school te sturen en meisjesbabies te laten leven zodat de zonen van India over een paar jaar een bruid zullen vinden. Als Amitabh het zegt, wordt er geluisterd.

Filmbeschrijvingen
Cinema India: Amitabh Bachchan
23 t/m 26 september 2004 Tropentheater

Donderdag 23 september: Cinema India/openingsfilm
Opening: Dev

Dev gaat over de vriendschap tussen twee politieofficieren Dev Pratap Singh (Amitabh Bachchan), een oudere en eerbiedwaardige politiecommissaris en Tejinder Khosla (Om Puri), die regelmatig als buffer optreedt tussen de politieke belangen van premier Bhandarker en Dev’s loyaliteit met de wet. De sterke band tussen de twee wordt op de proef gesteld als Dev onbewust ervoor zorgt dat Farhaan, een ideologische en vredelievende jonge rechtenstudent, terechtkomt in een spiraal van gewelddadigheden waardoor hij zijn geliefde, Aaliya, in een situatie brengt die haar leven totaal verandert.
Tegen een achtergrond van politieke corruptie begeven de twee vrienden zich op weg naar een dramatische ontknoping als Tejinder de wet overschrijdt in een poging om criminaliteit uit te bannen en Dev geconfronteerd wordt met morele drang te handelen.

Regie/camera: Govind Nihalani
Script: Meenakshi Sharma
Muziek: Aadesh Srivastava
Cast: Amitabh Bachchan, Om Puri, Fardeen Khan, Kareena Kapoor, Amrish Puri,
India, 2004, 172 min, Engels ondertiteld, Hindi gesproken
19.30 uur Kleine Zaal .€ 8,- (.€ 6,50)

Vrijdag 24 september: Cinema India/film
Aks (The Reflection)

De film gaat over identiteitsverwisseling. Manu Verma (Amitabh Bachchan) wordt als ministeriële beveiligingsagent geconfronteerd met een gevaarlijke crimineel en diens psychotische broer. Als de Indiase Minister van Defensie in Boedapest vermoord wordt begint de jacht op Raghavan (Manoj Bajpai). De duivelse Raghavan trekt zijn achtervolger steeds dichter in zijn net. Als commissaris Manu Verma zijn tegenstander doodt is dat nog maar het begin van een spannende ontwikkeling die tot in de hel wordt uitgevochten en Manu Verma dwingt zichzelf tot onderwerp van onderzoek te maken. Absolute glansrol voor Amitabh Bachchan in een spirituele, fraai gefilmde thriller. Bezorgde Bachchan een Critics Award voor Beste Acteur.
Sterke rollen van Manoj Bajpai en Raveena Tandon.

Regie/ Script: Rakesh Mehra
Camera: Kiran Deohans
Muziek: Ranjit Baro, Anu Malik, Gulzar
Met: Amitabh Bachchan, Manoj Bajpai, Nandita Das, Amol Palekar, Raveena Tandon, KK Raina en Tanvi Azmi
India, 2001, 182 min, Ned.ondertiteld
19.30 uur Kleine Zaal .€ 8,- (.€ 6,50)

Zaterdag 25 september: Cinema India/interview en familiefilm
Interview Amitabh Bachchan

Prem Radhakishun, advocaat, columnist (Het Parool) en tv-presentator (Premtime) interviewt Amitabh Bachchan op het podium van de Grote Zaal. Na afloop hiervan kunnen er vragen uit het publiek beantwoord worden. Aansluitend is de vertoning van de speelfilm Baghban.

Baghban (The Caretaker)

Raj Malhotra en Pooja zijn gelukkig getrouwd en hebben vier volwassen zoons. Als Raj vroegtijdig met pensioen gaat om eens wat meer tijd met zijn kinderen en kleinkinderen door te brengen, komt hij van een koude kermis thuis. Geen van zijn kinderen heeft die tijd. Raj en Pooja mogen gescheiden van elkaar bij hun kinderen logeren, die daarmee aan hun plicht denken te voldoen.

‘Kun je van je familie op aan’ is de vraag die in de film centraal staat. Typische ‘Bollywood’ film van veteraan Ravi Chopra. Wervelend gemonteerd en een echte tearjerker! Om met de hele familie naar toe te gaan. Amitabh en de populaire Hema Malini voor het eerst weer samen te zien na vijfentwintig jaar.

Regie: Ravi Chopra
Muziek: Aadesh Srivastava
Camera: Barun Mukherjee
Met: Amitabh Bachchan, Hema Malini, Salman Khan, Mahima Chaudhary.
India, 2003, 181 minuten, Engels ondertiteld
19.30 uur Grote Zaal .€ 25,- (.€ 20,-) interview plus film

Zondag 26 september: Cinema India/familiefilm
Kabhi Khushi Kabhie Gham (Happiness & Tears)

Tweede film van de jonge regisseur Karan Johar die eerder al het succesvolle Kuch Kuch Hota Hai maakte kreeg als ondertitel mee: It’s all about loving your parents.

Ondanks de vele grappen en persiflages die er in India al rondom deze film gemaakt zijn, raakt hij bij de meeste mensen een gevoelige snaar. Niet alleen vanwege de vele tranen die erin vloeien – zelfs de hoofdrolspelers vonden dat ze wel erg vaak moesten huilen – maar met name omdat hij over een onderwerp gaat dat voor iedere Indiër en met name voor de mannen een zeer emotionele lading heeft: de relatie vader (Amitabh Bachchan) – zoon (Shah Rukh Khan). Rahul, tot dan toe de perfecte zoon, wordt verliefd op een meisje dat niet zijn vaders keuze is. Sterker nog: zij beantwoordt aan niets van wat zijn vader belangrijk vindt in het leven: gevoel voor tradities, respect en het voortzetten van de familie idealen. Het betekent een breuk in de familie. Totdat zijn veel jongere broertje Rohan (Hrithik Roshan) volwassen is en probeert de familiebreuk weer te lijmen. Een meeslepende film, die niemand onberoerd laat.

Regie/script: Karan Johar
Muziek: Jatin Lalit, Sandesh Shandiliya, Aadesh Srivastava
Camera: Kiran Deohans
Choreografie: Farah Khan
Met: Amitabh Bachchan, Jaya Bachchan, Shah Rukh Khan, Kajol, Hritik Roshan, Kareena Kapoor.
India, 2001, 210 minuten,, Engels ondertiteld, Hindi gesproken
13.00 uur Kleine Zaal .€ 8,- (.€ 6,50,-)

In theater de Balie vindt op zondag 26 september om 18.00 uur een ‘Herengesprek tussen Amitabh Bachchan en Anil Ramdas’ plaats. Theater de Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, reserveren tel: (020) 553 51 00, maximaal 4 kaarten per persoon.

Reacties
 1. Reply
  Gast
  mei 19, 2005 om 2:59 pm

  Aks: heel nep geacteerd

 2. Reply
  aishwaryafan
  juni 4, 2005 om 6:39 pm
  ;)

  hey hey wie wil vrienden met me zijn? ik ben een meisje ik ben 13 hele grote bollywood fan :P:P hi hi Mijn mail..
  XX-AishwaryaFan-XX@hotmail.com

 3. Reply
  Gast
  april 18, 2006 om 12:38 pm
  aaaaaaaaaaaaaa

  hey mensen weetje wie nog meer kanap is zayed khan aaaaa maar niet zo knap als hem natuuurlijk \\

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen