India Express: Voices from the Fringe


Wanneer je het zelf niet prettig vind om alleen met klompen, hoeren en tulpen geassocieerd te worden, waarom zou je India dan gelijkschakelen aan Bollywood-films? Er is meer. Tijdens het Amsterdams India Festival toont Cinema De Balie vierentwintig bijzondere Indiase documentaires die een ander beeld schetsen van het huidige India. In samenwerking met de UvA, Chitra Khata Productions en Vikalp Films for Freedom presenteert Cinema De Balie India Express: Voices from the Fringe. In dit documentaireprogramma gunnen wij onszelf een blik op het India dat niet in de Bollywoodfilms geportretteerd wordt. Het India waar de kasten nog steeds gescheiden leven, waar mensen verwoede pogingen doen om meanderende rivieren te beheersen, waar een schooldirecteur zijn studenten met 200 camera’s in de gaten houdt en waar verschillende bevolkingsgroepen zich hard maken voor meer democratie.

De eerdergenoemde samenwerkende organisaties grijpen het Amsterdam India Festival aan voor een unieke samenwerking tussen India en Nederland. Vikalp Films for Freedom is de Indiase partner in deze samenwerking en ontstond toen in augustus 2003 ruim driehonderd Indiase filmmakers hun krachten bundelden om zich te verzetten tegen oprukkende beperkingen die de overheid hen oplegde. Door onderdrukking en steeds grotere controle kwam de mogelijkheid om zich creatief te uiten steeds verder onder druk te staan. Door de collectieve actie wisten de filmmakers de repressie een halt toe te roepen. Sindsdien is het collectief blijven bestaan om het belang van vrijheid van meningsuiting en creativiteit op de agenda te houden.

Vikalp Films for Freedom heeft speciaal voor India Express: Voices from the Fringe een open call for entries gedaan onder haar filmmakers. Uit de meer dan tachtig inzendingen selecteerde Vikalp samen met de Nederlandse organisaties de 26 documentaires die u tijdens deze filmreeks kunt bewonderen. Verschillende filmmakers zullen hun films vergezellen en willen graag met het Nederlandse publiek in discussie.

Praktische informatie:
Waar: De Balie | Kleine Gartmanplantsoen 10 | 1017RR Amsterdam
Wanneer: 14 t/m 23 november. Dagelijks vertoningen.
Wat: 24 documentaires, één community video programma en vijf filmmakers uit India.
Reserveren: Iedere werkdag tussen 17.00 en 21.00 via 0205535100. Tot een dag voor de voorstelling
via de website. www.debalie.nl/cinema

De Balie is gevestigd in het voormalig kantongerecht aan het Kleine-Gartmanplantsoen 10, iets terzijde van het Leidseplein.

Adres
De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
1017 RR Amsterdam

OV
Halte Leidseplein:
Tram 1, 2, 5, 7 en 10.
Nachtbus 351, 352, 353, 354, 356 en 358

Reacties

Schrijf een reactie


Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

Login/Register access is temporary disabled