Hier Canal Parade, daar de doodstraf: in 71 landen is homoseksualiteit strafbaar


In alle elf de landen met de doodstraf is de criminele wetgeving gedeeltelijk of volledig gebaseerd op de islamitische sharia. In de islamitische religieuze boeken wordt homoseksualiteit niet expliciet genoemd, maar er zijn wel passages die door conservatieve moslims geïnterpreteerd worden als dat homoseksualiteit niet de bedoeling is. 

Zo komt het dat ook in Afghanistan de doodstraf staat op homoseksuele handelingen. Dat stond het al voordat de Taliban daar vorig jaar de macht overnamen. Wel wordt er gevreesd dat de Taliban fanatieker is in het navolgen van deze wetgeving. 

Brits Gemenebest

Uiteindelijk is in de meeste landen waar de sharia een rol speelt in de wetgeving, homoseksualiteit strafbaar. Maar lang niet alle landen waar homoseksualiteit strafbaar is, zijn islamitisch of baseren hun wetgeving op de sharia. Zo zijn er ook in het Caribisch gebied negen landen waar flinke gevangenisstraffen staan op homoseksualiteit.

Jamaica, bijvoorbeeld. Het land is onderdeel van het Brits Gemenebest en heeft zelfs koningin Elizabeth als staatshoofd, maar op seks tussen mensen van hetzelfde geslacht staat tien jaar celstraf. Ook in Antigua en Barbuda, Grenada, Saint Kitts, Saint Lucia en Saint Vincent en Grenadines is Elizabeth het staatshoofd, maar homoseksualiteit strafbaar.

Die straffen werden ingevoerd onder Brits bewind, dat van oudsher christelijk is, toen de landen nog koloniën waren. Maar waar deze wetten in het Verenigd Koninkrijk honderden jaren later weer werden geschrapt, gebeurde dit nog niet in alle voormalig koloniën. 35 van de 69 landen waar homoseksualiteit strafbaar is, is een vroegere Britse kolonie. 

Rechten voor trans personen

Tot slot betekent het niet dat als homoseksualiteit niet strafbaar is in een land, het automatisch een veilige plek is voor homoseksuele mensen. Zo sterven er in Brazilië jaarlijks honderden mensen aan anti-LHBTI-geweld.

Voor transgender personen geldt dat er dertien landen zijn waar hun geslachtsverandering strafbaar is, maar in veel andere landen kunnen ze ook berecht worden onder de wetten die homoseksualiteit strafbaar stellen. 

Helemaal negatief is het huidige plaatje niet: er wordt in sommige landen ook vooruitgang geboekt. Zo zijn in Bhoetan, ingeklemd tussen China en India, eind 2020 juist straffen op homoseksualiteit uit het wetboek gehaald. Ook worden in steeds meer landen homoseksuele mensen grondwettelijk beschermd. 

In deze video uit 2019 zie je meer over het anti-LHBTI-geweld in Brazilië:Lees verder op:
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/5325455/homoseksualiteit-pride-de-wereld-strafbaar-doodstraf-gestenigd-71

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen