Het verbreken van een relatie is moeilijk.


Alhoewel de relatie emotioneel gezien al een tijdje terug verbroken was en de officiële verbreking van de relatie steeds meer nadert, weet je al dat het je veel pijn zal doen, een hevige pijn…;..

Je vraagt je af waarom het zo erg pijn doet. Er zijn verschillende redenen hiervoor aan te geven, een emotionele binding is een van de redenen. Je kent elkaar waarschijnlijk al een tijdje. Gedurende deze tijd had je iemand die jou liefde gaf, er was genegenheid, geborgenheid. Er was iemand aanwezig die om je gaf, iemand die voor je zorgde, iemand op wie je kon bouwen, kon terugvallen. Wanneer je aanvoelt dat de relatie niet meer lang stand houdt, zelfs dan kunnen er tedere en liefdevolle momenten zijn. 

De pijn kan daarnaast een oorzaak zijn wanneer je je verraden voelt. Het gevoel dat je bent gebruikt en bent verstoten, het gevoel dat je er nu helemaal alleen voor staat. Dit laatste gevoel kan nog eens versterkt worden wanneer er in de omgeving wordt aangenomen dat je een relatie voor het leven aangaat en dat alleen de dood een paar kan scheiden. Met de omgeving bedoel ik voornamelijk onze Hindoestaanse gemeenschap. De druk van de familie om een relatie niet te verbreken: "Het is toch een goed meisje / goede jongen, waar ga je zo iemand vinden?" Heel je leven ben je opgevoed met het idee dat je zodra je een relatie aangaat, binnen een jaar of twee of na je studie met degene zult moeten trouwen. Hoe ga je dan om in een situatie wanneer jouw leven ten einde is geschreven. Jammer dat er in een dergelijke situatie weinig rekening met jouw gevoelens wordt gehouden door de familie. 

Een reden dat een relatie verbroken wordt, is doordat de partner vreemd is gegaan. Zo´n situatie maakt je onzeker. Je kan je hierdoor ongewild, onaantrekkelijk, niet geliefd gaan voelen. Je zult je afvragen of degene met wie je partner vreemd is gegaan er beter uitzag. Er zullen momenten komen dat je je gaat afvragen of je niet goed genoeg was, en waarom je bedrogen bent. De psychologische gevolgen kunnen zeer kwellend zijn. Onze gedachten kunnen erg fantasierijk zijn waardoor we allerlei dingen gaan verbeelden. Door dergelijke gedachten kan je jezelf veel pijn doen. 

De pijn zal in vlagen komen. Op sommige momenten zul je je erg down voelen, je denkt dat je niet in staat bent om verder te gaan. Het zal voelen alsof het leven geen waarde meer heeft, en je wil om iets te doen neemt af. Op andere momenten zul je je erg kwaad maken, kwaad op het feit dat je gebruikt, genegeerd en verstoten bent. Er zullen wraakgevoelens naar boven komen, en je zou hem of haar het liefst net zoveel pijn willen doen als jij het voelt. Ondanks alles zou je graag willen dat er een eind komt aan de kwelling, hoe dan ook, koste wat het kost! 

Het zal enige tijd duren voordat je er overheen komt, maar je komt er zeker overheen. Je zal nooit meer hetzelfde zijn, dit hoeft ook niet slecht te zijn. Je komt er wellicht sterker uit, beter, en gelukkiger op het eind, alhoewel je je zo niet ten tijde van het verbreken van de relatie voelde. 

Wanneer je relatie pas is verbroken, moet je niet alleen zijn. Zorg ervoor dat er iemand bij jou is. Het is begrijpelijk dat je het liefst niemand in je buurt zou willen. Op dat moment stel je het bijvoorbeeld niet op prijs wanneer iemand jou de les leest, wanneer jou wordt verteld dat je niet de hele dag in je kamer moet doorbrengen, dat je uit zou moeten gaan. Je wilt geen advies en ethische lessen van anderen. Juist wanneer er iemand in je buurt is, helpt dit je te stabiliseren en zorgt ervoor dat je gedachte wordt afgeleid waardoor je jezelf niet steeds naar beneden haalt. 

In een dergelijke situatie is het raadzaam om iemand je heen te hebben, iemand die je vertelt dat je er weer bovenop komt, dat je een fatsoenlijk persoon bent die ook recht heeft op liefde en geluk. Iemand die in zo’n toestand naast je staat en jou laat merken dat je een geweldig mens bent, iemand die begrijpt dat een relatie stuk kan gaan om verschillende redenen. Deze redenen hoeven niets te maken te hebben met jouw persoonlijkheid. Probeer in een dergelijke situatie met zo’n persoon te praten die jou kan steunen. Hij of zij zal jou dan zeker door de moeilijke tijd heen slepen. 

Neem rustig de tijd om over de relatie heen te komen. De tijd zal de wonden helen. Je hart, je gedachten en je lichaam hebben allemaal tijd nodig om bij te komen. De reden dat je in zo’n slechte toestand verkeert, is dat je een traumatische ervaring hebt doorgemaakt, die jou uiteraard ook psychisch beïnvloedt, die tijd nodig heeft om te kunnen helen. De mensen in je omgeving zullen ongetwijfeld zeggen: "Nu is het genoeg geweest, je moet nu verder met je leven." Ondanks alle commentaar dien je rustig aan te doen, je tijd ervoor te nemen, om bij te komen. Dit heb je echt nodig en je hoeft niets te doen totdat je er echt aan toe bent. Wanneer jij er weer aan toe bent…;…;.. is de wereld er nog steeds.

Ashita

Reacties
 1. Reply
  Gast
  mei 15, 2005 om 12:02 am
  goh

  😉

  wat goed geschreven, zeg! ik zal er zeker wat aan hebben! bedankt namens mili

 2. Reply
  Gast
  september 5, 2006 om 12:13 am
  Gerustgesteld

  Las het stuk, ben nu na ruim 10 maanden nog steeds niet helemaal op de rit, na verbroken relatie. Deze woorden geven ruimte en rust. Dankjewel 😉

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen