Het gebrek aan begrip voor een lesbische relatie


Er is vaak onbegrip in de samenleving voor een lesbische relatie. Hoe vaak wordt er wel niet gezegd: ‘Oh, ik accepteer een lesbische relatie, als ze maar uit mijn buurt blijven.’ De vraag is dan of je zo’n relatie daadwerkelijk accepteert. Met zo’n denkbeeld accepteer je het in feite niet.

De aantrekkingskracht voor het eigen geslacht begint soms al in de jeugdjaren zoals bij Sharmila. Het was heel normaal voor haar om haar vrienden te knuffelen en soms te zoenen. Ze was slechts 9 jaar. In feite was ze er zichzelf niet bewust van. Het deed haar goed en daarom bleef ze dat doen. Op 12-jarige leeftijd werd ze voor het eerst verliefd.

Naar mate ze ouder werd, werd haar interesse voor vrouwen groter. Sharmila begon zich dat steeds meer en meer te realiseren. Ze hield het echter voor haarzelf aangezien niemand in haar nabije omgeving dezelfde gevoelens had of dergelijke gevoelens herkende. Zo beginnen trauma, frustratie en isolatie. Haar vriendinnen praten namelijk alleen over jongens en zij kan helaas niet met haar vriendinnen mee praten. Dan hoort ze ergens het woord "lesbisch" vallen. Ze beseft dat ze ook in dat hokje geplaatst kan worden en kijkt neer op het "lesbische" gevoel.

Op den duur komt Sharmila in contact met mensen die hetzelfde gevoel delen als zij en ze hebben hun geheim bewaard. Het leven gaat verder met een geheim. De tijd gaat door en op den duur wordt ze steeds meer geconfronteerd met haar sexualiteit en identificeert zichzelf met een "lesbische". Misschien ook wel niet.

Misschien blijft ze haar gevoelens negeren. Maar waarom zou ze dat doen? Misschien omdat ze bang is dat er tegen haar wordt gezegd dat ze niet normaal is. Mensen krijgen een stempel opgedrukt wanneer ze niet gaan met de maatschappelijke keuzes: heterosexuele relaties. Men wordt in een hoek gedrukt. Dat is de reden dat ze besluit om er niet voor uit te komen.

Hoe beginnen de gevoelens? Is het een aangeboren aantrekkingskracht? Zoiets is niet te generaliseren. Er zijn vrouwen die voelen dat ze altijd dergelijke gevoelens hebben gehad. Er zijn echter vrouwen die hun gevoelens voor andere vrouwen voelden op een leeftijd van 45 jaar. Sharmila legt uit dat het in een lesbische relatie niet alleen gaat om sex. Er zijn andere factoren die op de eerste plaats staan (zoals vriendschap) die uiteindelijk tot een sexuele relatie kunnen leiden, zoals in een heterosexuele relatie. Sommige vrouwen beginnen een relatie met een andere vrouw na een onbevredigbaar gevoel in hun huwelijk of door misbruik door hun echtgenoten. Daarnaast zijn er vrouwen die zich meer aangetrokken voelen tot andere vrouwen omdat ze in hun jeugd misbruikt zijn door mannen. Wat de reden ook is voor een lesbische relatie, de omgeving ziet het meestal als iets onnatuurlijks.

Het is een misopvatting dat een lesbische vrouw iedere vrouw zou willen die haar passeert. Wanneer je een heterosexuele vrouw bent voel je je toch ook niet aangetrokken tot iedere man? Dat is complete waanzin. Heterosexuele vrouwen hebben die gedachte meestal wel omdat ze bang zijn dat een lesbische vrouw voor hun valt. Die angst is eigenlijk onnodig. Wanneer een lesbische vrouw of een homofiel gevoelens voor jou als heterosexuele vrouw of man koestert, doe je er verstandig aan haar of hem duidelijk te maken dat jij niet hetzelfde voelt. Hierbij is het niet nodig dat je volledig uit de toon valt. Pak het op een subtiele manier aan en probeer haar of hem zeker niet het hoekje in te duwen.

Aida

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen