Familie


Als je jezelf de vraag stelt ‘wat is familie?’ dan antwoordt iedereen: dat is iedereen die een titel heeft gekregen als aanspreekpunt. We denken dan aan tantes en ooms, opa’s en oma’s en niet te vergeten de ouders, broers, zussen, neven en nichten. Ik heb het niet over mensen die je zelf betitelt als neef of nicht, maar die geen familie zijn. Die laat ik nu als vrienden.

Als we dan kijken naar de meeste problemen die er ontstaan in families, dan is het voor een groot deel dat er buitenstaanders zijn die zich te veel bemoeien met zaken die hun niks aangaan. Mensen kijken dan niet naar de primaire familie. De primaire familie zijn de mensen die jou ter wereld hebben gebracht. Dat kan ik ook zo verklaren, dat als je ‘familie’ op zijn Engels zegt, dan krijg je FAMILY. Als je dat uitschrijft krijg je het volgende als betekenis:

Father
And
Mother
I
Love
You

ImageDat betekent dus dat je vader en moeder de eerste personen zijn die je gelukkig dient te maken, de rest komt later. Je dient dan niet te vergeten dat jij behoeftes hebt die niet hoeven aan te sluiten bij de behoeftes van je ouders. Je kunt dus niet alles doen naar hun wensen. Maar je ouders zullen je nooit laten vallen, wat alle overige hierboven genoemde families wel kunnen doen. Echte familie komt vervolgens ook nog bij jou als er over jou geroddeld wordt om te kijken wat waar en niet waar is. Gaan personen ervan uit dat wat ze horen waarheid is, dan weet je dat die personen niet het beste met je voor hebben. Lang niet alle familie hebben het beste met je voor. Het betekent dat niet altijd aan jou gevraagd zal worden hoe het zit, personen kiezen wat geloofwaardig is en wat niet. Dat is de eerste familie die ik besproken heb. Hierboven heb ik niks gezegd over partnerschap. Want dat is uiteindelijk de nieuwe familiestructuur. Zoals gewoonlijk dien je altijd gesprekken te hebben. Als je een partner hebt, dan weet je dat jij en je partner ieder eigen ouders heeft. Maar je bent getrouwd, en je trouwt, als je het goed bekijkt, niet alleen met je partner, maar je kiest dan ook voor alle achterliggende personen, dus de ouders van je partner en de broers en zussen en opa’s en oma’s e.d. Die kan je dus niet zomaar van je partner afnemen. Maar het is ook niet zo dat je de definitie van ‘family’ hierboven genoemd zomaar kan toepassen. Om een relatie goed te laten verlopen dien jij je partner te respecteren, vertrouwen en dien je te kunnen communiceren en vergeet niet compromissen te sluiten. Wil jij je eigen familie goed houden, dus het leven van jou en je partner, dan dien je aan de dagen van de week te denken, dit wel in twee richtingen gelezen. Iedereen kent de dagen van de week. Van zondag tot zaterdag. Als je dat uitpluist dan kan je het volgende krijgen…;

Dagen van de weekVan boven naar benedenVan beneden naar boven

Zondag

Zeg

Zegt

Maandag

Man

Man

Dinsdag

Doe

De

Woensdag

Wat

Wat

Donderdag

De

Doe

Vrijdag

Vrouw

Vrouw

zaterdag

Zegt

Zeg

Denk goed na over je partnerkeuze. Verlies je eigen eerste familie niet en zorg dat je goed samenwerkt in je eigen relatie.

Vishnu Jasai

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen