Enschedese leerlingen voor VN-conferentie naar India | TV Enschede FM
Leerlingen van het Kottenpark doen in de Indiase hoofdstad New Delhi mee aan een VN-modelconferentie voor scholieren. Ze komen op voor de belangen van Denemarken, Jordanië, Bosnië-Herzegovina en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Met Denemarken en het klimaat zit het wel snor, zegt Sterre van Halen. “Ze hebben een eigen ministerie voor klimaat en willen voor 2050 helemaal op groene energie functioneren.” De 16-jarige Enschedese weet wat haar te doen staat als ze eind deze week in India in de huid van diplomaat van het Scandinavische land kruipt. “Je moet je eigen mening opzij zetten en het beleid van je land verdedigen”, vertelt ze.

Uitgenodigd
Sanne is zondag samen met elf mede-leerlingen uit 5vwo en twee docenten van de locatie Kottenpark van het Stedelijk Lyceum in het vliegtuig naar India gestapt. De Amity University in New Delhi heeft de Enschedese school voor het tweede jaar op rij gevraagd voor deelname aan de Amity International Model United Nations (AMIMUN), een internationale conferentie waarbij jongeren uit de hele wereld de gang van zaken bij de Verenigde Naties nabootsen.

De belangstelling voor de reis was groot, zegt docent Engels Marieke Lutjeboer. Zij begeleidt de groep samen met biologiedocent John Habraken. “Wie mee wilde, moest solliciteren met een motivatiebrief. Dat hebben 25 leerlingen gedaan, een kwart van alle 5vwo’ers op onze school.”

Supervet
Sterre wist precies waarom ze naar India wilde. “Ik vind het heel erg leuk om bezig te zijn met wat zich in de wereld afspeelt”, zegt ze. Merel van Duyn (17) denkt er net zo over. “Het staat goed op je cv, dat je in 5vwo naar India bent geweest om met mensen uit de hele wereld te overleggen.” Ook Stan Kremer (17) ziet de conferentie in India als voorbereiding op de toekomst. “Ik ben gek op politiek. Het is supervet om er nu in de praktijk mee bezig te kunnen zijn.”

De leerlingen van het Kottenpark spreken op de MUN in New Delhi niet namens Nederland. Ze vertegenwoordigen Denemarken, Jordanië, Bosnië-Herzegovina en de Centraal-Afrikaanse Republiek. De thema’s waarover ze met andere deelnemers in discussie gaan zijn kernenergie, racisme en klimaat. Ter voorbereiding moesten zeeen essay schrijven over dat onderwerp.

Beveiligd
In New Delhi verblijft de Enschedese delegatie op de universiteitscampus waar de MUN plaatsvindt. Voorafgaand aan de conferentie is er tijd voor toeristische uitstapjes. “Uiteraard besluit je niet zomaar om met leerlingen naar India te gaan”, zegt Lutjeboer. “De campus is goed beveiligd. Als we er op uit gaan, hebben we een eigen bus en altijd begeleiding.” De opwinding was groot, de laatste dagen voor de reis. “Ik verwacht een heel grote cultuurshock”, zegt Sterre.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. – Foto: Emiel Muijderman

‹ Terug naar nieuws headlines overzicht


Bron:
http://www.tvenschedefm.nl/enschedese-leerlingen-voor-vn-conferentie-naar-india/nieuws/item?1029569

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen