East meets West…


Bollywood meets Hollywood, het is een bekende slogan geworden. Voor elk nieuwtje/gossip wat ook maar enigszins met Bollywood én Hollywood te maken heeft, wordt de header ‘Bollywood meets Hollywood’ gebruikt.

Dazzling Bollywood, glamorous Hollywood…;. Voor ons, bewoners van ons koele kikkerlandje, klinkt het als ver-van-ons-bed show. Hoe verrassend is het dan ook, dat steeds meer berichten bevestigen dat de Indian Cinema zich focust op het westen, en dan niet alleen op Hollywood…;maar inderdaad, ook op onder andere ons eigen Nederland.

Zoals velen wellicht al gelezen zullen hebben, zijn er onderhandelingen gaande tussen het Promotie Platform Amsterdam Partners en de Indian International Film Academy (IIFA.) De IIFA is in 2000 opgericht door Wizcraft International Entertainment Pvt Ltd, en heeft als grootste doel het promoten van de Indian Cinema en het ontwikkelen van relaties tussen filmindustrieën en organisaties wereldwijd m.b.t. de Indian Cinema. De bestuursleden van de IIFA zijn prominente figuren als producers, regisseurs en acteurs (waaronder Amitabh en Jaya Bachchan.)

De onderhandelingen schijnen zo goed als rond te zijn. Grote kans dus dat de IIFA Awards dit jaar juni in de Amsterdam Arena gehouden zal worden!
Even voor de duidelijkheid: jaarlijks vinden de IIFA-awards plaats. Wat de Oscars voor de westerse filmindustrie betekenen, betekenen de IIFA-Awards voor de Indian Cinema. Deze uitreiking is uitgegroeid tot een megaspektakel wat maar liefst drie dagen lang duurt, en belooft veel glitter & glamour. Velen van de Indiase sterren zullen de rode loper betreden en vol spanning de uitreiking van de awards afwachten.

Dit evenement zal de economie van Amsterdam zeer ten goeden komen, niet alleen tijdens het evenement, maar ook er na. Zo zullen er, als de banden tussen de IIFA en Amsterdam eenmaal aangehaald zijn, er in de toekomst films opgenomen gaan worden in Amsterdam. Ook de IIFA komt het ten goede, gezien zij hiermee de weg vrij krijgen om de Indian Cinema in Nederland meer bekend te maken.

Het is niet voor het eerst dat er in Nederland onderhandeld word m.b.t. de Indian Cinema. Zo is er o.a. in het Tropeninstituut in Amsterdam al enige jaren Indian Cinema te zien, zijn er met regelmaat Bollywoodshows te beleven in Nederland en is er in 1981 de film ‘Silsila’ en in 2003 de film ‘Hum Tum’ in Nederland opgenomen.

Ook was Theo van Gogh vlak voor zijn overlijden in onderhandeling over een Indiase versie van zijn film ‘Interview’, en zijn er onderhandelingen voor het maken van Indiase versies van "Costa" en ‘Phileine zegt sorry’.

Laten we blij zijn dat de Indian Cinema naar ons toe komt, maar laten we tegelijkertijd hopen dat het zijn eigen karakter behoudt. Want het mooiste aan de Indian Cinema is de kunst om zonder directe woorden en beelden de essentie van het moment te vangen: "één blik zegt meer dan duizend woorden…;"

Anjani

Bronvermelding:
www.telegraaf.nl
frontpage.fok.nl
www.planet.nl
www.filmrecentiepagina.nl
www.iifa.com

10 Reacties
 1. Reply
  Gast
  maart 1, 2005 om 4:24 pm

  Goed geschreven!Ik deel je hoop dat de indiase cinema haar essentie zal behouden en niet zal gaan lijken op Hollywood!

 2. Reply
  Gast
  maart 4, 2005 om 10:03 pm
  Robbert zegt:

  Ik hoop dat je nog zo´n leuk stukje zoals dit schrijft als je terug komt uit India… 😉

 3. Reply
  Gast
  maart 7, 2005 om 3:37 pm

  :sigh

 4. Reply
  Gast
  maart 14, 2005 om 11:30 am

  hallo mensen….weten jullie wanneer er het een en ander bekend word gemaakt over de award uitreiking in juni?????

 5. Reply
  Gast
  maart 16, 2005 om 2:45 pm

  😕

 6. Reply
  Gast
  maart 30, 2005 om 5:34 pm
  Sander Hazelaar

  Rulezzz 😉

 7. Reply
  aishwaryafan
  juni 4, 2005 om 6:36 pm
  ;)

  hey hey wie wil vrienden met me zijn? ik ben een meisje ik ben 13 hele grote bollywood fan :P:P hi hi Mijn mail..
  XX-AishwaryaFan-XX@hotmail.com

 8. Reply
  Gast
  maart 13, 2006 om 6:31 pm
  hallo

  :grin hallo iederren

 9. Reply
  Gast
  maart 13, 2006 om 6:33 pm

  word er echt een show gehouden wauw ik ga zeker naar roe wauww1!!??? :grin

 10. Reply
  Gast
  maart 13, 2006 om 6:33 pm

  🙂 :grin 😉 8) :p :roll :eek :upset :zzz :sigh 😕 :cry 🙁 😡

 11. Reply
  Gast
  maart 3, 2007 om 10:49 pm
  mopiutyrefdgh

  lpmijteréaaz

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen