Dit Gelderse bedrijf maakt koffievrije koffie


Jaarlijks drinken we in Nederland 18 miljard kopjes koffie. Foto: Omroep Gelderland

Jaarlijks drinken we in Nederland 18 miljard kopjes koffie. Foto: Omroep Gelderland

EDE – Het staat bekend als het ‘zwarte goud’ en veel mensen zeggen er niet zonder te kunnen: koffie. Wereldwijd wint het aan populariteit met als gevolg dat steeds meer tropisch regenwoud wordt gekapt om plaats te maken voor plantages. Een start-up uit Ede biedt nu een alternatief: koffievrije koffie met cafeïne.

Als Nederlanders drinken we dat lekkere ‘bakkie pleur’ al zo’n 350 jaar. Volgens cijfers van Foodservice Instituut Nederland drinken we op jaarbasis ruim 18 miljard kopjes koffie. We zijn dus een koffieland pur sang.

Maar de laatste jaren is koffie in de rest van de wereld steeds meer in trek. Vooral in China en India vinden mensen het ‘zwarte goud’ steeds lekkerder en dus stijgt de mondiale vraag.

“Dat heeft als gevolg dat er steeds meer kostbaar regenwoud wordt gekapt”, vertelt David Klingen. Hij is een van de oprichters van de Edese start-up Northern Wonder. “Door gebruik te maken van niet-tropische grondstoffen hopen we dat er minder ontbossing hoeft plaats te vinden.”

‘Grote opkomende boosdoener’

Volgens gegevens van het Wereld Natuur Fonds staat koffie op plaats zes als veroorzaker van ontbossing. “De nummer één en twee zijn die bekende palmolie en soja. Maar koffie is wel de grote opkomende boosdoener”, stelt Klingen.

Samen met de Wageningen Universiteit heeft de Edese start-up diverse grondstoffen onderzocht en geproefd. “We hebben eindeloos gepuzzeld om de bouwblokken te ontdekken van de zo bekende koffiesmaak”, vertelt Klingen.

“Uiteindelijk hebben we die gevonden met een mix van verschillende ingrediënten. Denk daarbij aan lupine, zwarte bes, geroosterde gemalen vijg, kikkererwten, gerst, cichorei en paardenbloemwortel. De een draagt bij aan het bittertje, de ander aan het zuurtje.”

Klingen geeft toe dat er al langer koffiealternatieven op de markt zijn. “Maar wij zijn de eersten die naar buiten komen met een droge koffie met cafeïne die ook nog eens te zetten is zoals mensen het gewend zijn. En we zijn de eersten die erin geslaagd zijn om een product te maken dat echt naar koffie smaakt.”

In onderstaande video zie je onder andere een smaaktest met het alternatief voor koffie:

Vleesvervangers

Volgens Klingen kan je een parallel trekken tussen de koffievrije koffie en vleesvervangers. “Een steeds grotere groep mensen vindt het oké om vleesvervangers te eten, omdat het steeds meer smaakt naar vlees. Wij hebben nu al een hele brede koffiesmaak te pakken, waar we trots op zijn. En we blijven die de komende jaren verbeteren. Maar als je ons product drinkt met melk is het nu eigenlijk al niet meer te onderscheiden van echte koffie.”

Zie ook: Geen vlees en tweedehands kleding: Tessa doet alles voor het klimaatLees verder op:
https://www.studiorheden.nl/nieuws/7776605-dit-gelderse-bedrijf-maakt-koffievrije-koffie

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen