Demonstraties in Indiaas en Pakistaans Kashmir


In Kashmir zijn onlangs vele duizenden moslims de straat op gegaan om te demonstreren voor onafhankelijkheid van India. Pakistan, de aartsrivaal van India, verzocht de Verenigde Naties woensdag om in te grijpen en India te gelasten geen mensenrechtenschendingen te begaan in het Indiase deel van Kashmir. India noemde de aantijgingen van Pakistan ‘uitermate verwerpelijk’. De moslimbetogingen zijn een protest tegen een blokkade door hindoes van de belangrijkste autoweg tussen de Kashmirvallei en de rest van India. Handelaars waarschuwden dat er in Kashmir door de blokkade een tekort aan voedsel en medicijnen kan ontstaan. De Indiase minister van binnenlandse zaken Shivraj Patil bracht zondag een bezoek aan Srinagar en beloofde de orde zo snel mogelijk te herstellen.

In New Delhi, Bombay en Agra werden tientallen activisten opgepakt die zijn aangesloten bij de Wereld Hindoe Organisatie (VHP). Zij steunen de actie van Kashmirse hindoes voor een stuk grond bij de Amarnath-grot waar een ijspegel in de vorm van een fallus, een symbool van de hindoegod Shiva, wordt aanbeden.

Het is al een kleine zes weken onrustig in Kashmir, waar de kloof tussen de moslimminderheid en de hindoes steeds groter wordt. Aanleiding voor de protesten vormt een actie van Kashmirse hindoes voor een stuk grond bij de Amarnath-grot waar een ijspegel in de vorm van een fallus, een symbool van de hindoegod Shiva, wordt aanbeden. De hindoes protesteren tegen het terugdraaien van een overheidsbesluit dat de omstreden grond toekende aan een hindoe-organisatie. De moslims protesteren tegen de aanvankelijke toekenning van de grond aan de hindoes, die werd gezien als een verkapte poging tot hindoeà¯sering van het overwegend islamitische Kashmir.

Het is al sinds juni onrustig in de Kashmirvallei. Hindoes protesteren tegen het terugdraaien van een overheidsbesluit dat grond toekende aan een bedevaartorganisatie. De moslimbetogers protesteren tegen het geweld van hindoes en de toekenning van de grond, die een verkapte poging tot hindoeà¯sering zou zijn. Centraal in het conflict staat de Amarnath-grot in Kashmir, waarin zich een ijspegel bevindt die door hindoes wordt vereerd als een reà¯ncarnatie van de hindoegod Shiva. De grot trekt jaarlijks honderdduizenden pelgrims. Achtergrond van de onrust is het conflict over Kashmir. Moslimactivisten eisen dat het Indiase gedeelte van Kashmir, dat voor het merendeel islamitisch is, zelfstandig wordt of bij Pakistan wordt gevoegd. De strijd heeft sinds 1989 aan zeker 68 duizend mensen het leven gekost.

Achtergrond van de onrust is het slepende conflict over Kashmir. Moslimactivisten eisen dat het Indiase gedeelte van Kashmir zelfstandig wordt of bij Pakistan wordt gevoegd. De strijd heeft sinds 1989 aan zeker 68 duizend mensen het leven gekost.

Reacties
 1. Reply
  smango@live.nl
  augustus 29, 2008 om 2:45 pm

  Pakistan ho ya Kashmir yeh to Bharat mein hi hai aur Bharat ka hi saath rahega.Sab Bharatwasi {Hindoestaani} hi hai.

 2. Reply
  pandit rs
  september 3, 2008 om 12:43 am

  “De hindoes protesteren tegen het terugdraaien van een overheidsbesluit dat de omstreden grond toekende aan een hindoe-organisatie. De moslims protesteren tegen de aanvankelijke toekenning van de grond aan de hindoes, die werd gezien als een verkapte poging tot hindoeïsering van het overwegend islamitische Kashmir.”

  Nu pas snap ik waarom men het tot HindOstanen heeft gemaakt.. om het achterwerk van de in minderheid zijnde dominant spelende moslims te strelen.

 3. Reply
  hamid_afghani
  oktober 24, 2008 om 7:57 am

  pakistan zindabad.. pura kashmir pakistan ka hona chahiye, because zada logh kashmir ki muslim hai our pakistan eikh muslim country hai. i am afghan i love pakistan!!!!!!!!! pakistan zindabad!!!

 4. Reply
  vredesstichter
  februari 8, 2009 om 4:27 pm

  Als alle Moslims en Hindoes’ gezamenlijk, schouder aan schouder, pens aan pens, gegrilde varkensspareribs en T-bones zitten te smullen, is er vrede tussen deze twee. Vergeet de uitbundige seks niet.

 5. Reply
  radjen1
  februari 15, 2009 om 12:57 am

  lees de blog van deze man:

  http://dharmaveer.blogspot.com/

Schrijf een reactie


Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

Login/Register access is temporary disabled