De Saree – Deel 1


FasianAl sinds de eerste afbeeldingen van Indiase vrouwen kan men hen herkennen aan hun saree. Niets is kenmerkender voor een Bharatya Nari dan haar saree. Maar wat is een saree nou precies? Waar komt de saree vandaan? Wat maakt de ene saree anders dan de andere? Is er een groot verschil tussen de saree’s van toen en nu?


De Indiase saree (ook wel sari, seere, sadi of chira genoemd) is ‘s werelds eerste vorm van klederdracht. Deze bestaat al ruim 5000 jaar en wordt zelfs omschreven in een van de oudste geschriften, daterend uit 3000 v. Ch. 
Hoewel de manier van draperen in de loop der tijd veranderd is, heeft dit kledingstuk de tijd en mode overwonnen. De saree is en blijft een elegant en klassiek stuk. Dit mede doordat 75% van de Indiase bevolking de saree nog steeds als dagelijkse kleding draagt.
Vroeger kon men duidelijk aan een saree zien met wat voor vrouw men te maken had. Dat kon bepaald worden door de lengte van de saree (die kan variëren van 4,5 m tot 7 m), de manier waarop de saree was gedrapeerd en gewikkeld of de hoeveelheid bewerking die zichtbaar was. Zo had een vrouw van adel altijd een langere saree dan een werkster. Hoe langer de saree des te belangrijker je was. Deze langere saree was ook prachtig bewerkt met goud of zilverdraden. Door enkele kleine aanpassingen kon de hele functie van de saree veranderd worden. Door middel van een gouden, zilveren of stoffen buikriem kon ervoor gezorgd worden dat de plooien van de pallu (bovenste bewerkte gedeelte van de saree) op hun plaats bleven zitten. Op deze manier werd van een gewone werksaree een krijgerspak gemaakt wanneer de vrouwen hun vijanden te lijf gingen.

De saree kan dus op verschillende manieren worden gedrapeerd. Dat verschil zie je ook per regio in India. Hierdoor ontstond er per regio een eigen stijl. Enkele voorbeelden zijn; Gujarati-stijl, Maharashtran-stijl, Tamilian-stijl, etc. 
De bekendste stijlen in Nederland zijn de Universele- en Gujarati stijl. Bij de Universele stijl is de pallu naar achteren en bij de gujarati stijl is de pallu naar voren. 
Terug van heen geweest is onder andere, het slangenmodel, waarbij de pallu vanaf de knieën naar boven toe meerdere keren om het lichaam heen wordt gewikkeld. Deze stijl wordt ook wel de Mumtaz stijl genoemd, omdat de actrice Mumtaz deze vroeger in haar films droeg.

Ook de Hindoestaanse vrouw van nu vertoont zich vaker op gelegenheden in een saree en weet menig oog op zich te laten vallen. Voorgaand waren de twee- en driekleurige saree’s in trek. De heldere kleuren in de saree zijn tegenwoordig weer heel populair en tegelijkertijd zijn ook de 7 meter lange saree’s in trek. Stoffen zoals zijde en satijn zijn dan ook het meest gevraagd. De combinatie slankt je niet alleen af, maar door de extra lange saree kan er een lange pallu gemaakt worden, waardoor je langer lijkt. Verder zijn de zilveren en gouden handbewerking chiquer dan machinaal bewerkte saree’s. Zo straalt een handbewerkte saree in combinatie met de zachte stoffen en lange pallu een koninklijke look uit. En dames, dat is toch precies wat elke vrouw altijd wenst?. 
Bij winkels zoals Virasat – Indian Designers Fashion – vindt men, alleen deze 7 meter, zachte stoffen, handgemaakte saree’s in de kleuren van nu.

De saree is niet alleen een lapje stof, maar een stuk van onze historie, een gedeelte van onze Hindoestaanse identiteit, die op verschillende manieren kan worden omgetoverd tot het meest elegante stuk kleding die alle schoonheden van de vrouw ophaalt. 

Anureeta Moese

Reacties
 1. Reply
  Gast
  maart 28, 2005 om 8:09 pm

  lelijk

 2. Reply
  Gast
  april 12, 2005 om 2:07 pm

  😕

 3. Reply
  Gast
  april 24, 2005 om 3:16 pm
  Kohinoorfashion

  Hoi ik verkoop indiase kleidng

 4. Reply
  Gast
  mei 5, 2005 om 12:15 am

  :grin

 5. Reply
  Gast
  augustus 29, 2006 om 7:53 pm

  heel mooi stuk !!

 6. Reply
  Gast
  september 21, 2006 om 8:44 pm
  mooimooimooi

  8) 8) 8)

 7. Reply
  Gast
  februari 19, 2007 om 1:37 pm
  lelijk

  lelijk 🙂 :grin 😉 8) :p :roll :eek :upset :zzz :sigh 😕 :cry 🙁 😡

 8. Reply
  Gast
  februari 23, 2007 om 6:55 pm
  Riet

  Ik heb in India een Sari gekocht maar kan de stof niet vastmaken hoe doe ik dit

 9. Reply
  Gast
  maart 14, 2007 om 2:28 pm
  ...

  mooi hoor 🙂

 10. Reply
  Gast
  maart 22, 2007 om 1:15 pm
  www.fashionbazaar.nl

  bij sarees en andere indiase kleding horen ook mooie indiase sieraden bij, check it out op http://www.fashionbazaar.nl

 11. Reply
  hoi
  maart 16, 2008 om 8:18 pm

  grappig :'( : 🙂 😉 😀 ;D >:( 😮 8) 😛 :-\ :-*

 12. Reply
  oplichter
  september 13, 2008 om 5:50 am

  Koop nooit je Saree bij Vikash in Den Haag, hij zit op de Paul Krugerlaan en verkoopt alleen maar troep. Niet geld, Bedankt voor je geld Garantie!

 13. Reply
  zahra
  maart 11, 2009 om 5:25 pm

  hoe trek je een sari ik moet zo meteen naar het feest ik wil mijn sari aan maar ik weet niet kun je me vertellen aub hoe je een sari aan moet treken

 14. Reply
  Guru bollywoodfashion
  maart 11, 2009 om 9:22 pm

  ik verkoop indiase kleding op smaragdplein in utrecht

 15. Reply
  Guru bollywood fashions
  maart 15, 2010 om 10:03 pm

  Ik heb pas een heel mooi saree gekocht bij Guru hollywood-bollywood fashions op smaragdplein 110 in utrecht.Die prijs van de saree is ook redelijk en is ook van de nieuwste mode. Ik ben zeer tevreden

 16. Reply
  Kurti
  april 9, 2010 om 9:37 am

  Ik verkoop kurti’s.
  Kurti Fashion

 17. Reply
  roskamode
  augustus 13, 2010 om 10:05 am

  hallo allemaal, kijk even als je snel een mooie en een goedkope saree of lehenga wilt op http://www.roskamode.nl daar heb je echt super veel kleding, je kunt er ook je trouw saree’s/ lehenga’s kopen. prijs en kwaliteit verhoudingen zijn echt super. je hebt alweer saree’s vanaf 99,- euro

  als je vragen hebt kun je altijd even maile naar: info@roskamode.nl
  of als je liever belt kan dit ook na 6 uur naar : 06 203 85 659 of 070 7790138

  vrouwen van marrokaanse afkomst die voor hun taksita’s laten maken kunnen ook geholpen worden, wij hebben ook veel marrokaanse klanten die van de stof van een saree een taksita laten maken.

 18. Reply
  shehnaaz
  september 28, 2010 om 8:39 am

  Hoi,

  Ik heb van een vriendin saree stof gekregen, wie heeft een adresje om het te laten maken???

  groet,

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen