De Raad van Kinderbescherming


“De Raad voor de Kinderbescherming is een organisatie die opkomt voor de rechten van kinderen die zich in een bedreigende situatie bevinden. De Raad is een overheidsinstelling en heeft een justitiële bevoegdheid en grijpt pas in als pogingen van andere instanties niet slagen. De Raad heeft het privilege om via de kinderrechter de bescherming van de kinderen te waarborgen. Iedereen kan bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling melding doen over kindermishandeling; het vindt vaak plaats door de buren en de school of de wijkagent. Die behandelen de zaak verder en doen een beroep op de Raad als er sprake is van een bedreigende situatie. Maar om dit proces te vergemakkelijken kan er ook rechtstreeks bij de Raad melding gedaan worden. De melding wordt echter wel vermeld met naam en toenaam. Meestal neemt een maatschappelijk werker dit voor zijn rekening, zelfs als dat niet het geval is. Maar er moet een naam bij de melding staan.

De Raad kan pas na een melding ingrijpen, de leden van de Raad mogen niet bij het desbetreffende gezin langs de deur gaan om onderzoek te doen. Maar voordat de Raad ingrijpt na zo’n melding, stelt ze eerst een beknopt onderzoek in naar de omstandigheden van een kind, dit vindt plaats achter de rug om van de ouders. Dat voorkomt misverstanden als er niks aan de hand is. Uit dat onderzoek blijkt dan of er ingegrepen moet worden of juist niet. Bij het ingrijpen wordt vaak de rechter geadviseerd en die vaardigt vervolgens een bevel uit.

Desondanks komen er relatief weinig meldingen binnen bij de Raad. Dat komt vaak doordat een melding grote gevolgen heeft voor het gezin waar de melding over wordt gedaan. Een andere reden is dat het vaak niet zeker is of er sprake is van een bedreigende situatie voor de kinderen. En een laatste reden is dat de grens tussen verwaarlozing en mishandeling vaak niet duidelijk is aangegeven. Verder houdt de Raad zich naast bescherming, ook bezig met zaken omtrent de adoptie of naamswijziging van jongeren.

Per jaar worden er in Nederland constant 50.000 kinderen mishandeld. Hiervan sterven er jaarlijks 50, wat op een gemiddelde van 1 kind per week komt. We kunnen dus gerust stellen, dat in Nederland kindermishandeling een groot maatschappelijk probleem is.”

Hoe gaat de Raad van Kinderbescherming te werk?

“De Raad krijgt dus een melding van het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling en stelt vervolgens een onderzoek in en praat vervolgens met de huisarts of de onderwijzers van het desbetreffende kind. De Raad beslist vervolgens of het kind uit huis geplaatst dient te worden.
De Raad moet bij de te onderzoeken gezinnen wel rekening houden met de verschillende opvattingen over opvoeding. In gezinnen met bijvoorbeeld een andere culturele achtergrond, is het uitdelen van een tik gebruikelijk. De Raad heeft te maken met verschillende problemen, variërend van zware gevallen tot lichtere gevallen; “het meisje van Mulder” was bijvoorbeeld ook een zaak van de Raad.”

Hoe wordt bepaald of een kind nou uit huis geplaatst moet worden?

“Het uit huis plaatsen van mishandelde kinderen is een moeilijke beslissing en bij zo’n beslissing worden collega’s geraadpleegd. Er wordt met collega’s overlegd waarbij het uitgangspunt uitgaat van de kinderen. De bescherming van het kind staat centraal, niet die van ouders. Voor het kind zijn, betekent niet per direct dat het tegen de ouders is. Het uit huis plaatsen wordt goed overwogen, omdat kleine kinderen niet zonder ouderlijke verzorging op kunnen groeien. En dan is het in een tehuis plaatsen niet bevorderlijk, want dat is een instelling en erg kunstmatig.”
“Er zijn afhankelijk van de grootte van het probleem drie methoden die bij de Raad in gebruik zijn. Als eerste voor de lichte problemen, is er een ondertoezichtstelling: er wordt een gezinsvoogd in het gezin geplaatst met als doel het bevorderen van de ouder-kindrelatie, waarbij de ouders een beperkte voogdij hebben. De tweede is een ontheffing: dan wordt het kind weggehaald uit de ouderlijke onmacht. En als derde methode voor de zware mishandelingen, zoals bijvoorbeeld bijna-moord: dan wordt het kind bij de ouders weggehaald. Echter pas na een rechterlijk bevel heeft de Raad macht.”

Zijn mishandelde kinderen of verwaarloosde nou bewust van het feit dat ze slachtoffer zijn van de situatie?

“Vaak zijn de kinderen zelf zich er niet van bewust dat ze slachtoffer zijn. Maar er zijn verschillen in de soorten verwaarlozing en mishandelingen. Je hebt de emotionele mishandeling en dat is het uiten van constant negatieve opmerkingen. Je hebt daarnaast ook fysieke mishandeling en dat is het kind lichamelijk letsel toebrengen. En dan heb je ook de emotionele verwaarlozing en dat is het achterwege laten van liefde aan het kind. Als laatste is er fysieke verwaarlozing en dat is het niet op tijd voeden of onvoldoende schone kleding verschaffen. Pas als kinderen dat later verteld wordt, merken ze dat er iets mis is. Een keer hadden we een meisje dat haar hele leven boven op zolder had doorgebracht. Daar was geen sprake van fysieke mishandeling, maar van verwaarlozing. Maar dan moet er toch ingegrepen worden.”

Wat wordt er gedaan tegen de ouders /verzorgers van verwaarloosde of mishandelde kinderen?

“Het uitgangspunt van de Raad is de bescherming van het mishandelde/verwaarloosde kind, dat betekent niet dat we direct actie ondernemen tegen de ouders. Afhankelijk van de ernst van de situatie hebben kinderen vanaf tien jaar een stem om te bepalen of ze uit huis geplaatst willen worden. Als ze niet uit huis geplaatst willen worden, dan wordt er dwang uitgeoefend als hun situatie dreigend is.”

Indra Kandhai

Reacties
  1. Reply
    david provoost
    september 23, 2008 om 1:59 pm

    goed geschreven stuk, duidelijk en helder!!
    🙂

  2. Reply
    annoniem
    november 19, 2008 om 12:13 pm

    Kinderbescherming is gewoon een Kenker club!

  3. Reply
    Hamidos
    maart 8, 2009 om 12:16 pm

    Mooi stuk,

    Momenteel ben ik mee bezig om te achterhalen en te begrijpen wat de raad voor de kinderbescherming precies doet. Dit draagt er zeker eraan toe.

    Bedankt. 🙂

    Schrijf een reactie


    Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

    Register New Account
    Wachtwoord opnieuw instellen