De nieuwe mens ‘wees de verandering die je in de wereld wilt zien’


De laatste jaren zien we een groeiende tendens bij mensen om een positieve bijdrage aan de wereld te willen leveren. Dit is niet zo verwonderlijk als je kijkt naar wat er allemaal in de wereld gebeurt. Eigenlijk hoef je niet zo ver te kijken.

Kijk maar in je eigen omgeving en dan komt er al spontaan een gevoel in je op dat je het allemaal anders wilt, dat je meer positiviteit in je leven wilt. Ik ben al jaren bezig om iets positiefs in de maatschappij neer te zetten door allerlei vrijwilligerswerk te doen, maar toch ontbrak er iets essentieels, voor mijn gevoel. Bij toeval (bestaat dat eigenlijk wel?) las ik een paar maanden terug in een tijdschrift over La Luz, een organisatie die vrijwilligers met een academische achtergrond bij elkaar brengt om zodoende hun expertise bij ideele organisaties in te zetten. Ik voelde me daartoe zeer aangetrokken en heb me meteen aangemeld.

Via La Luz ben ik in contact gekomen met ANH, Alliance for a New Humanity. Dit is een organisatie die drie jaar terug o.a. door Deepak Chopra is opgestart. Wat de ANH bijzonder maakt, is dat daar het gedachtegoed van het Hindoeisme in al zijn geledingen tot uiting komt. Het basisprincipe van de organisatie is dat er een nieuwe mensheid moet komen. Het uitdagende van dit ideaal is dat jij deze nieuwe mens kunt worden door actief deel te nemen aan gesprekken over hoe deze mensheid en daarmee de nieuwe maatschappij er uit moet gaan zien. De alliantie is erop gericht om toegewijd om de gesprekken over een nieuw Menszijn verder te verspreiden en is druk bezig om een infrastructuur of basis op te bouwen voor een wereldwijde dialoog.

Wat ik ook bijzonder vind, is dat een gerenommeerde arts, schrijver en spreker als Deepak Chopra zich geroepen voelt om een instrument voor verandering van de wereld te zijn. Sinds 2003 verzamelt hij mensen in zijn omgeving en voert hij discussie met ze. Samen zijn ze tot een aantal strategische doelstellingen gekomen, waaronder het maken van connectie, communiceren, inspireren en steunen. De oude traditionele wijsheden van India stellen dat er drie componenten noodzakelijk zijn voor verandering. De doelstellingen van de ANH weerspiegelen deze oude wijsheid, samengevat in de volgende drie woorden: satsang, simran en seva.

Als je kijkt naar wat satsang inhoudt, dan heb je daar vooral te het maken van een connectie. Je komt bij elkaar om wijsheid en advies te delen. Bij zo een bijeenkomst begin je bijvoorbeeld met een quote van je favoriete dichter, filosoof of spiritueel meester die de eenheid van alle wezens, de eenheid van de mensheid weerspiegelt. Het gaat er in essentie om dat de onderliggende verbondenheid van de mensheid wordt ervaren. Door je aandacht op de eenheid te leggen, zal er tijdens zo?n bijeenkomst een kracht of synergie ontstaan die toegang geeft tot een gebied dat bol staat van mogelijkheden. Houd in gedachten dat Chopra vooral bekend geworden is door zijn boeken over kwantumfysica.

Mahatma Simran is een diepzinnige weerspiegeling van de aard van je ware zelf, essentie of ziel. Wanneer deze weerspiegeling plaatsvindt tijdens een gesprek met anderen, zal de collectieve kracht van de wezenlijke connectie die wij delen, geopenbaard worden om zo zowel onze innerlijke transformatie als de wereldse transformatie van dienst te zijn. Simpeler gezegd: tijdens een dergelijke get-together kun je de aanwezigen en jezelf een aantal vragen stellen: wat is je belangrijkste richtpunt (doel) in je leven?; wat wil je bijdragen aan de gemeenschap en de wereld?; wie zijn je helden, heldinnen in de geschiedenis, religie, filosofie, enz.?; welke kwaliteiten bewonder je het meest in deze personen?; wat zijn jouw unieke vaardigheden en talenten?, enz.

Deel deze inzichten met elkaar en het kan een heel inspirerende ervaring zijn. Iedere keer als je dit tijdens een satsang doet, zul je een versterkte expressie van je eigen ware zelf ervaren.

Seva (steunen) houdt zich bezig met het dienstbaar zijn vanuit toewijding en medeleven. Het is een onbaatzuchtige dienstbaarheid die spontaan ontstaat uit het besef dat we een mensheid zijn. De behoefte om te helpen komt dan vanzelf. Niet vanuit een gevoel van verplichting maar uit liefde. Door je met toewijding en zorgzaamheid in te zetten voor het groter geheel, wordt de begunstigde voornamelijk de gever. Praktisch gezien zou seva bijvoorbeeld kunnen inhouden dat je als vrijwilliger helpt in een bejaardentehuis, een verpleeghuis, dat je een oudere helpt oversteken, voedsel verstrekt aan daklozen, of je aansluit bij een vrijwilligersorganisatie.

Deepak stelt dat de transformatie van de mensheid plaatsvindt door een verandering in het hart, dat ontstaan is uit de erkenning dat er maar een mensheid is. Als deze erkenning, de liefdevolle bewustwording, in jou duidelijk begint te worden, zul je je gemotiveerd voelen om in actie te komen.

Ik ben al in actie gekomen. Doe jij ook mee?

Voor meer info zie www.anhglobal.org

Maltie Koeldiep

Reacties
  1. Reply
    Gast
    november 16, 2006 om 9:07 am

    Heel inspirerend. Bedankt!

  2. Reply
    Gast
    december 18, 2006 om 2:22 pm

    Ik begrijp niet waarom een foto van Nelson Mandela wordt vertoond. Hindoestanen kennen zelf ook een aantal GROTEN der aarde. denk eens aan Mahatma Gandhi!

  3. Reply
    Gast
    maart 9, 2007 om 6:24 pm

    :p 8) 😉 :grin 🙂 :roll :eek :upset :zzz :sigh 😡 🙁 :cry 😕

    Schrijf een reactie


    Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

    Register New Account
    Wachtwoord opnieuw instellen