De magie van de mamma – Deel 2


De theorie
We weten nu dat dames met een mammaire predispositie meer positieve eigenschappen krijgt toegeschreven dan de dames die niet zo rijkelijk bedeeld zijn. Maar we weten nog steeds niet waarom. Waarschijnlijk zullen we dit ook nooit weten, maar gelukkig kunnen we er nog wel op los filosoferen.

Er doen verschillende theorieën de ronde. Sommigen zijn van mening dat mannen zo gefascineerd zijn door hun band met de borst toen ze nog een baby waren. Oftewel, in borsten zien ze hun moeder terug. Dit klopt natuurlijk ook aardig met het feit dat we hier in Nederland onze moeder aanspreken met het Latijnse woord voor borst. Een soort van pars pro toto dus. 

Anderen zien het, in analogie met penisnijd, als een soort van jaloezie richting de vrouw. Mannen zouden onbewust jaloers zijn op vrouwen met grote borsten, omdat ze deze zelf niet hebben. Het zal niet verbazen dat deze theorie het populairst is onder het feministische gedeelte van de bevolking.
Een wat meer biologische theorie, is de theorie dat mensen (de vrouwtjes dan) relatief grote borsten hebben vergeleken met andere diersoorten. Hierdoor vallen ze meer op voor de mannetjes. Dit komt, omdat de dames bij ons (over het algemeen) van voren bevrucht worden, in tegenstelling tot vrijwel alle andere zoogdieren, waar het plezier van achter plaatsvindt. Mensenwijfjes zullen dus blikvangers van voren moeten hebben, om de aandacht te trekken. 

Ook een biologische en zeer plausibele theorie is de good-gene theory. Het houdt simpelweg in dat mannen onbewust denken dat vrouwen met grotere borsten vruchtbaarder zijn. In tijden dat er voedseltekorten heerste, waren de dames die het meeste extra vet konden opslaan, het succesvolst in voortplanting. Vet opgeslagen in borsten, billen en heupen, zou daarom aantrekkelijker zijn. 

Conclusie
Dit zijn slecht enkelen van de vele theorieën hierover. Je zou er natuurlijk ook genoeg zelf kunnen bedenken. Want als we kijken naar de resultaten van het associatieonderzoek, zien we dat mensen denken dat vrouwen met grotere borsten seksueel actiever zijn. Stel dat dit biologisch zo is, zou het misschien dan niet zo zijn dat vrouwen met grotere borsten aantrekkelijker zijn, omdat je ze eerder in bed kan krijgen? Dit zou je natuurlijk kunnen onderzoeken door dames te vragen naar hun seksuele activiteit en dit te relateren aan hun cupmaat. Interessant onderzoek, die ik echter maar niet heb uitgevoerd, uit vrees voor een slap-in-the-face respons. Misschien dat een ander zich hiertoe geroepen voelt…;
Hoe dan ook, we kunnen alleen gissen waarom het zo moeilijk is voor mannen om vrouwen in de ogen te kijken. Misschien moet er ook gewoon niet teveel over nagedacht worden, maar moeten we, zonder te weten waarom, genieten van hetgeen de natuur ons voorgeschoteld heeft…;

Vishal Hira

Klik hier voor deel 1

Bronnen:
Furnham A, Dias M, McClelland A. The Role of Body Wieght, Waist-to-Hip Ratio, and Breast Size in Judgments of Female Attractiveness. Sex Roles 1998;39:311-26
Tentleff-Dunn S. Breast and Chest Size: Ideals and Stereotypes Through the 1990s. Sex Roles 2001;45:231-42
http://www.sexwoordenboek.nl
http://borsten.pagina.nl

Uit: O’Dokter Nr.1 2002 3e Jaargang

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen