De Bollywoodfilms van nu…


Het is algemeen bekend dat Bollywood net als tegenganger Hollywood over de gehele wereld wil doorbreken. Zelf merk ik het op een manier waarop de Bollywoodfilms films vertoond worden.

Het grote verschil van de Bollywoodfilms van vroeger en van nu is dat de techniek van vandaag alles kan. De films van vroeger waren volgens mij vaak alleen gebaseerd op liefde en geweld. Tegenwoordig merk ik dat de filmdirectors in India kiezen voor films met westerse tinten, denk maar aan de film Raaz, gebaseerd op een Amerikaanse film.

Maar de ‘verwestering’ komt ook terug in; de kledingstijl, dans, muziek, genre en de mimiek. Het dragen van sari’s, salwaars etc. is volgens mij niet meer het belangrijkste voor een goede film. De merkkleding en accessoires in een film staat in voor een modernere sfeer. Toen ik laatst naar de film Kabhi Alvida Naa Kehna keek, zag ik de kledingmerken dan ook voorbij vliegen. Grote merken als; Giorgio Armani, Louis Vuitton en Burberry hebben Bollywood ook in hun armen gesloten.

Met de dansscenes en de muziek is het ongeveer hetzelfde. De beste- en bekendste choreografen worden ingeschakeld om indrukwekkende dansmoves te creeren. Denk bijvoorbeeld aan Ganesh Hegde, choreograaf van onder andere: Hrithik Roshan, Aishwarya Rai en Arjun Rampal.

Muziek is – voor mij althans – een belangrijk ingredient voor een goede film. Vroeger hoorde je klassieke muziek, tegenwoordig worden veel muziekstijlen door elkaar gemixed om een waanzinnig effect te creeren. Iedereen kent het gevoel wel, dat er na een voorstelling een bepaald liedje is blijven hangen.

Nu de Indiase filmindustrie zo aan het verwesteren is, vraag ik me af wat de andere culturen in Nederland van Bollywood beginnen vinden, dus ging ik voor de Indian Feelings lezers op onderzoek uit.

Op de grote markt in Rotterdam vroeg ik een aantal personen wat ze van Bollywoodfilms vinden. Op de vraag: ‘Hebben jullie ooit een Bollywoodfilm gezien’ gaven veel Nederlanders als antwoord dat ze geen interesse hebben in Bollywoodfilms, omdat ze de taal niet verstaan of omdat ze er niet naar willen kijken. Veel mensen waaronder de Surinamers en de Marokkanen vinden Bollywoodfilms juist wel leuk om de liedjes en om de verhaallijnen.

Op de vraag: ‘Holly of Bolly?’ kozen ze (nog wel) voor Hollywood. Ze vinden dat een Bollywoodfilm vaak voorspelbaar is en soms te langdradig. Als Bollywood de rest van de wereld wil veroveren, dan zullen ze kortere films moeten maken, maar ook de cliches vermijden. De ‘verwestering’ zal ook een breed publiek trekken.

Maar of dit nuttig zal zijn? Ik weet het niet?

Noot: Waar Bollywood staat, kan ook Indian Cinema gelezen worden.

Reacties
 1. Reply
  Gast
  augustus 25, 2006 om 10:49 am

  jammer dat bollywood verwesterd raakt.. ze vergeten hun eigen cultuur en omarmen de \’ideale\’ cultuur.. net zoals de meesten onder ons is 🙁

 2. Reply
  Gast
  augustus 25, 2006 om 12:25 pm

  leuk artikel 🙂

 3. Reply
  Gast
  augustus 25, 2006 om 1:05 pm

  Als eerst leuk column. Ik ben het niet mee eens dat bollywood wat kortere films moet maken om aandacht te trekken van nederlanders.
  Ik zelf ben indiaas waar ik werk zijn indiase films zo beroemd: Ik heb laatst nog een film gezien op t.v of een documentaire van india vertellen zei mij.En ze vinden het geweldig. Onderscheid tussen hollywood en bollywood is dat er liedjes in zitten en dat er meer van cultuur in zit. Bollywood zal nooit Hollywood worden en andersom. Tegenwoordig zetten ze ondertiteling en kan iedereen meegenieten van indiase films. Ik vind de film industrie van india heel goed en ze doen al mee aand de oscars dus…dat bewijst dat india niet alleen langdradige liefdes films kan maken..Ik ben TROTS op hun…..

 4. Reply
  Gast
  augustus 25, 2006 om 1:30 pm

  ja, zeker veel leuke artikelen op indianfeelings

 5. Reply
  Gast
  augustus 25, 2006 om 2:09 pm

  He meid,

  goed artikel heb je geschreven. ga zo door!!!

  Sherita

 6. Reply
  Gast
  augustus 25, 2006 om 3:47 pm

  Goed geschreven. 😉 Ga zo door!!

 7. Reply
  Gast
  augustus 25, 2006 om 6:02 pm
  Sadhana

  hi ash!! Leuk artikel man. Goed taalgebruik ook trouwens! netjes gedaan..
  Ook ik ben van mening dat bollywood, bollywood blijft en nooit hollywood zal worden.

  Maar ik ben trots op je mop, ga zo door!

  Ik wacht op je volgende artikels, kan niet wachten om meer van je te lezen… echt, petje af!

  liefs, Sadhana..

 8. Reply
  Gast
  augustus 25, 2006 om 8:20 pm
  D.Seghers

  Interessant :p

 9. Reply
  Gast
  augustus 26, 2006 om 1:24 pm

  Well Done!!

  Hoop meer van je te lezen!!

  Oja, Bollywood is Bollywood en blijft Bollywood..

  Madhvy 🙂

 10. Reply
  Gast
  augustus 26, 2006 om 10:51 pm
  Sjo Sjo

  Ello Ashiej…

  Je heb helemaal gelijk hoor!
  Bollywood rulez :grin !
  En voor de mensen die dat niet inzien…
  Tsjah… :roll Die komen er nog wel achter…
  Beter te laat dan nooit…

  Echt Een Leuke Column!
  Keep Up The Good Work!
  En ik wacht op je volgende artikel

 11. Reply
  Gast
  augustus 28, 2006 om 10:41 am
  grappig

  Het grappige is dat hier mensen zijn die vinden dat bollywood movies niet moet gaan verwesteren, maar wat zien we zelf terug in de hindoestaanse (van surinaams afkomst) gemeenschap? Juist! verwestering! niet dat ik iets heb tegen verwestering maar waarom eisen als je die eisen zelf niet na streeft?

  Sat sri akal!

  Avtar S.

 12. Reply
  Gast
  augustus 28, 2006 om 1:50 pm
  jean carlos

  Ik vind het een mooie artikel. Doorzeten is de geheim van de succes. groeten, jean carlos :grin

 13. Reply
  Gast
  augustus 29, 2006 om 12:56 pm

  Het publiek vraagt om verandering en dat wordt er aangeboden. Uit je onderzoek blijkt dat mensen toch eerder kiezen voo hollywoord films dan bollywoodfilms. Bollywood kan niets anders doen dan met de stroming mee gaan dan.

 14. Reply
  Gast
  augustus 30, 2006 om 10:02 am
  Ghaitrie

  Ga zo door en nog gefeliciteerd met je rijbewijs. 🙂

 15. Reply
  Gast
  augustus 30, 2006 om 11:25 am

  Gelukkig zijn niet alle Nederlanders \”anti-Bollywood\” (waaronder een aantal vriendinnen en mijzelf). Wat mij betreft hoeven de films dan ook zeker niet korter en zeker niet westerser. Ik heb wel gezien dat wanneer mensen er mee in \’aanraking\’ komen, toch vaak de interesse gewekt wordt.

 16. Reply
  Gast
  september 7, 2006 om 11:57 am

  8)

 17. Reply
  Gast
  september 20, 2006 om 11:08 am
  Ernesto Che Guevara

  Leuk artikel idd..maar wie is dat meisje in je artikel? Ben jij dat soms?,..Ashna..

 18. Reply
  Gast
  september 25, 2006 om 7:04 pm
  Ashna

  Nee dat ben ik niet…….

 19. Reply
  Gast
  oktober 15, 2006 om 8:41 pm
  very good

  ik vind het eigenlijk wel leuk dat indiase films meer aandacht beginnen te krijgen maar dat ze toch veel van hun eigen cultuur blijven houden

 20. Reply
  Gast
  oktober 20, 2006 om 1:05 pm
  Tjah

  Tjah dat willen ze……

 21. Reply
  Gast
  oktober 20, 2006 om 4:21 pm
  bollywoodfilms

  ik ben turks en ik ben grote fan van bollywoodfilms en muziek!! van mij mag het zo blijven, het is bijna hetzelfde als ons cultuur, daarom trekt het mij ook zo. vooral de muziek raakt mijn hart diep!! Niks aan veranderen dus

 22. Reply
  Gast
  oktober 20, 2006 om 4:21 pm
  bollywoodfilms

  waarom moet iedereen toch perse alles doen wat de amerikanen doen??? zijn ze dan zo goed bezig??? ik kijk graag naar hindifilms, het is tenminste fatsoenlijk!!! (turkse fan)

 23. Reply
  Gast
  oktober 25, 2006 om 4:53 pm
  Goed

  Goed artikel!!!

 24. Reply
  Gast
  november 8, 2006 om 11:19 pm

  Ik vind wel goed dat Bollywood aan het verwesteren is, want ik ben zelf indiaas. Ik ben ook helemaal westers (opgevoed). Want westerse mensen vinden traditionele films meestal niks aan. Bollywood wordt ook steeds populairder onder de westerse mensen.

 25. Reply
  Oom Malon Kheda
  februari 18, 2009 om 12:03 pm

  Goed samen gevat. Klasse!!
  Ga zo door.

  Oom Malon Kheda

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen