De beurs deze week: cijfers Philips, Unilever en Randstad


Beleggers zijn uiteraard benieuwdgeïnteresseerd in hoe het in de maanden april tot en met juni ging. Toen was het effect van corona in zijn volle omvang aanwezig. Nóg meer willen ze weten wat de vooruitzichten zijn voor het derde kwartaal en daarna, als bedrijven al iets durven te zeggen.

Daarnaast wordt maandag duidelijk hoe de Europese beurzen het verloop van de EU-top over een herstelfonds taxeren. Dat overleg over 750 miljard euro aan voorgestelde noodsteun en een meerjarenbegroting verloopt dit weekend in Brussel erg moeizaam.

Maandag: Philips en IBM

Maandag trapt Philips, maker van medische apparatuur en huishoudelijke apparaten, af. In april bleek al dat het in het eerste kwartaal een lagere omzet en een fors lagere winst behaald als gevolg van het coronavirus.

Het aantal orders steeg echter wel, waardoor Philips verwachtten dat er in het tweede halfjaar weer groei zal zijn.

In de VS maakt IBM bekend hoe het gaat.

Dinsdag: Randstad en Snap

Dinsdag is het de beurt aan uitzender Randstad, dat een soort kanarie in de kolenmijn is voor de economie. Uitzendbedrijven worden namelijk bij een neergang in de economie vaak als één van de eerste branches geraakt. In het eerste kwartaal werd Randstad al flink getroffen door het coronavirus. In de tweede helft van maart daalde de omzet met 30 procent. Voor het tweede kwartaal was het concern somber.

Ook interessant zijn de resultaten en vooruitzichten van vastgoedfonds Wereldhave, dat in winkelcentra belegt. Eind april bleek al dat het bedrijf hard geraakt werd. Er waren ruim 9 procent minder bezoekers in de winkelcentra, het trok de prognose voor heel 2020 in en investeringen worden uitgesteld.

Ook op dinsdag maakt Snap (bekend van Snapchat) duidelijk hoe het draait.

Woensdag: AkzoNobel, Microsoft en Tesla

Op woensdag publiceert AkzoNobel de kwartaalcijfers, maar afgelopen week waarschuwde het concern al dat in het tweede kwartaal de omzet met 19 daalde en de winst met 20 procent daalde. De uitgebreidere cijfers volgen woensdag.

Ook op woensdag (nabeurs) laat industrieel concern Aalberts weten hoe de zaken gaan.

In de VS komen Microsoft en Tesla met resultaten.

Donderdag: Unilever, Amazon en Twitter

Donderdag weten we of Unilever, maker van onder meer Knorr soep, Dove shampoo en Magnum ijs, het tweede halfjaar wat zonniger in ziet. Het eerste kwartaal verliep niet zo goed. Weliswar stegen de verkopen in ontwikkelde landen, maar in opkomende markten in Azië en Afrika daalde de omzet juist. Winstcijfers werden toen nog niet gegeven. 

Het concern liet toen ook de eerdere prognose van een groei van de omzet en de winstmarge voor 2020 los.

Op donderdag laat ook RELX (het voormalige ReedElsevier) weten hoe het draait, net zoals de grote Amerikaanse techbedrijven Twitter, Amazon en Intel.

Amazon kondigde eerder al aan een flink deel van zijn operationele winst te reserveren voor coronagerelateerde uitgaven, waardoor een kwartaalverlies mogelijk is. Tegelijkertijd is Amazon, net als Microsfot, een belangrijke leverancier van cloudsoftware, waarvan het gebruik is toegenomen door al het werken op afstand.

Vrijdag: Signify

Op vrijdag komt Signify, de voormalige lichtdivisie van Philips, met de resultaten. Deze onderneming had het in het eerste kwartaal al zwaar door de coronacrisis.

Het bedrijf kampte al tijden met moeilijke marktomstandigheden en daar kwam de coronacrisis nog eens bovenop.

Techconcerns VS

In de Verenigde Staten geven cijfers van Microsoft (woensdag) Amazon (donderdag) een blik op de staat van ‘big tech’ in coronatijd. Amazon kondigde eerder al aan een flink deel van zijn operationele winst te reserveren voor coronagerelateerde uitgaven, waardoor een kwartaalverlies mogelijk is.

Tegelijkertijd zijn de twee Amerikaanse concerns belangrijke leveranciers van cloudsoftware, waarvan het gebruik is toegenomen door al het werken op afstand.

Verder komt IBM op maandag met resultaten, Snap op dinsdag, Tesla op woensdag en Twitter en Intel op donderdag.

Inkoopmanagers

Op macro-economisch gebied is er vrijdag veel aandacht voor cijfers van marktonderzoeker Markit. Die publiceert nieuwe graadmeters voor de industrie en dienstensector in de eurozone en grote Europese economieën in juli.

De grote vraag is of het einde van lockdowns in veel Europese landen voor verder economisch herstel heeft gezorgd.

Corona

Verder speelt de ontwikkeling van het coronavirus nog mee op de beurs. In West-Europa leek de besmettingsgolf grotendeels voorbij, maar nu neemt het aantal besmettingen in een aantal landen toch weer toe.

Daarnaast telt de Wereldgezondheidsorganisatie een nieuw recordaantal besmettingen, waarbij onder andere in Zuid-Afrika, Brazilië en India sprake is van een sterke stijging.Lees verder op:
https://www.rtlnieuws.nl/economie/beurs/artikel/5172252/de-beurs-deze-week-cijfers-philips-unilever-en-randstad

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen