Dawet


Tropische verrassing: Dawet

Een overheerlijk drankje van kokosmelk uit de Surinaams-Javaanse keuken. Ingrediënten:. 

 • kokosmelk;
 • suiker;
 • sereh (moet vers zijn);
 • cola- of pandan-essence;
 • maizena

Hoe maak je kokosmelk? Je kunt het in blik kopen (is niets mis mee) of je moet het zelf winnen uit een kokosnoot. Breek een rijpe kokosnoot en haal het witte vruchtvlees eruit. Rasp of maal dat fijn. Hoe fijner, hoe beter. Meng het geraspte kokosvlees door heet water. Knijp het uit in een stevige schone doek.
Verwarm de kokosmelk in een pan. Voeg er zonodig water bij. Van een gemiddelde kokosnoot krijg je ruim een halve liter dawet; van een .¼literblik een hele liter. Voeg er suiker bij: per liter 150 gram, wat meer voor de echte zoetekauwen, en verder de sereh. Kook dit alles op zodat de suiker oplost. Laat het nu afkoelen en voeg de kola- of pandan-essence toe. Pas op: pandan-essence is vaak erg sterk. Druppelsgewijs toevoegen totdat het voldoende smaakt.?
Door dawet horen de maizenasliertjes. Die zijn vrij lastig te maken. Kook water met maizena erin totdat een halfdikke pap ontstaat. Doe deze in een vergiet met daaronder een pan koud water. Druk de maizenapap door de vergiet heen. Door het koude water worden de sliertjes stevig en plakken ze niet aan elkaar. Giet het voorzichtig af en doe de maizenaslierten door de dawet.

Aartie Ramcharan

Reacties
 1. Reply
  Gast
  november 6, 2006 om 8:27 pm
  gevraag: recept voor chutney

  Ik zag geen gelegenheid om mijn vraag op een andere manier te posten.

  Wie kan mij vertellen hoe je chutney maakt ? Van manja\’s en citroenen? Andere variaties zijn ook welkom.

  bij voorbaat dank!
  namaste

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen