“Colouring the dreams of people in need.”- Janice AliarGeboren en wonende te Purmerend, gestudeerd in Amsterdam en op dit moment werkende in Den Haag bij Seva Network Foundation. Ik spreek Janice Aliar, schrijfster van het boek Mumbai Massala en oprichter van haar eigen stichting Sapna Foundation.

Janice komt uit een gezin van vijf; zij heeft nog een broer en een zus. Samen met hen heeft ze een goede, leuke jeugd. Ze oefent hobby’s uit als paardrijden, piano spelen en Bharat Natyam, de bekendste Indiase klassieke dans. Na de middelbare school gaat Janice naar de Vrije Universiteit in Amsterdam waar ze Rechten studeert met specialisaties in Internationaal recht en Criminologie. Tijdens deze periode is ze ook actief als bestuurslid voor studentenvereniging HSFN. In 2004 studeert ze af en is daarna vrijwilligerswerk gaan doen in India via de stichting Don Bosco.

Janice, vanwaar je keuze om na je studie vrijwilligerswerk te gaan doen?
Ik wilde na mijn studie niet direct gebonden zijn aan een baan in Nederland. Ik was al eerder naar India geweest op vakantie en hou echt van dat land. Ook wilde ik mij al langer inzetten voor anderen en ervaren hoe het is om vrijwilligerswerk te doen. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een organisatie waar dit mogelijk was en dan het liefst in India.

En toen kwam je terecht bij Don Bosco.
Ja, tijdens mijn zoektocht kwam ik de ‘Commissie Samen’ tegen van Don Bosco. Er was toevallig een priester in Nederland van Don Bosco die aangaf dat hij nog niet eerder Nederlandse vrijwilligers op zijn project heeft gehad. Na een vragenprocedure heb ik eerst een half jaar een voorbereidingstraject gedaan waarbij ik onder andere met jongeren heb gesproken en enkele andere vrijwilligersacties heb gedaan zoals koken voor daklozen. Hierna ben ik dan eindelijk naar India gegaan.

Kun je wat vertellen over je belevenissen daar?
Ik ging werken bij een shelter waar jongens van de straat werden ondergebracht. Mijn ervaringen hierover zijn over het algemeen positief. Van de drie priesters die daar waren vond één mijn aanwezigheid minder leuk omdat het natuurlijk allemaal jongens van de straat zijn die met andere normen en waarden zijn opgegroeid. Hij wilde bijvoorbeeld dat ik er op lette dat ik niet te Westerse kleding droeg. Ook vond hij het vervelend dat de jongens zich aan iemand gaan hechten die er maar voor een korte tijd is. Een andere heftigere gebeurtenis was dat één van de jongens aan wie ik computerles gaf, zelfmoord pleegde omdat hij zijn toetsen niet had gehaald…;

Na terugkomst in Nederland heb je over al deze gebeurtenissen een boek geschreven. Hoe ben je op dat idee gekomen?
Tijdens mijn vakanties in India heb ik altijd dagboeken bijgehouden, zo ook tijdens mijn tijd bij de shelter. Toen ik weer in Nederland was, vond ik het erg leuk om alles weer terug te lezen en wilde het delen met anderen. Vandaar dat ik aan een boek ben begonnen waarin ik alle leuke en minder leuke gebeurtenissen en ervaringen beschrijf.

‘We hebben zelfs een keer een fles Dom Perignon in hotel Taj Lands End besteld en met ons vieren opgedronken! Ik zat letterlijk tussen de rijkste categorie inwoners van Mumbai. In deze zelfde stad Mumbai verblijf ik overdag met de jongens in de shelter. Deze jongens die tot de armste categorie behoren. De fles champagne die we zo makkelijk bestellen en opdrinken, kost zoveel dat een shelterjongen misschien een heel jaar een krantenwijk zou moeten doen om een dergelijke fles te kunnen betalen. En wij bestellen de fles zonder er lang bij na te denken en te beseffen dat het voor velen in deze stad niet te veroorloven is.’ -Vrienden op bezoek, Mumbai Massala

De opbrengst van het boek Mumbai Massala gaat naar de eigen stichting van Janice: Sapna Foundation. Deze stichting is momenteel bezig een gezondheidskliniek op te zetten in Bihar. In deze deelstaat van India is het voor heel veel mensen onmogelijk om tijdig een arts op te zoeken, omdat zij hiervoor veel te ver moeten lopen. Bevallingen vinden vooral thuis plaats, veelal onveilig.

Janice, ik neem aan dat de opbrengst van Mumbai Massala niet voldoende zal zijn voor het project in Bihar.
Dat klopt. Wij zoeken ook giften van particulieren en bedrijven. Sapna staat open voor iedereen die wil meehelpen en/of wil investeren in de kliniek. Maar los daarvan komt er in oktober een benefietconcert in Den Haag in de vorm van een diner met live muziekformaties. Het zal wel stijlvol zijn met bollywoodmuziek, ghazals en andere Indiase muziek. De opbrengst hiervan zal naar het project gaan. Verder gaat de opbrengst van de Sewa Week van studentenorganisatie HSFN in augustus dit jaar ook naar Sapna Foundation.

Als laatst ben ik erg benieuwd naar jouw band met de jongens nu, zes jaar na je vrijwilligerswerk daar.
In de tussentijd ben ik nog teruggeweest en de band was nog even sterk. Ook zag ik dat de meeste jongens echt vooruitgang hebben geboekt na enkele jaren. Ik was erg blij met deze positieve verschillen ten opzichte van 2005. Een paar van de jongens heb ik nu zelfs op Facebook staan! We blijven dus wel contact houden.

‘Wat ik me goed ben gaan realiseren en wat ik me tijdens mijn tijd in de shelter afvroeg, is wat mijn duurzame bijdrage aan het welzijn van de jongens is geweest. Het feit dat de jongens mij nog steeds bellen en e-mailen, wijst erop dat ze mij niet zijn vergeten. Het betekent veel voor hen om contact met mij te onderhouden. Ook de mate van blijdschap om mij na zoveel jaren weer terug te zien in Mumbai, vertelde mij veel over hun gevoelens voor mij. De nieuwe medewerkers van de shelter die mij niet kenden, kwamen enthousiast naar me toe en het bleek dat de jongens veel positiefs over mij hadden verteld, waardoor de medewerkers nieuwsgierig waren geworden naar deze ‘Janice didi’ en mij graag wilden ontmoeten. Verder wees de warmte en het respect waarmee de jongens mij begroetten erop dat ik toch wel iets voor hen betekend heb en nog steeds beteken. En dat is het allemaal waard geweest.’ – Nawoord, Mumbai Massala

Image
Janice Aliar

                                                                                                                                                                                                                                                                  Door: Rashna Doerga

Voor meer info of om het boek te bestellen:
http://www.sapnafoundation.org

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen