Cinema India met 15 speelfilms uit Zuid-India


Het Tropentheater presenteert van donderdag 10 maart tot en met zaterdag 23 april 2005 de achtste editie van het filmfestival Cinema India. Het festival laat klassiekers en recente films zien uit Tamil Nadu en Kerala. Gasten tijdens Cinema Zuid-India zijn de regisseurs Mani Ratnam en Rajiv Raghavan, de actrice/scenariste Suhasini en de acteur Mohan Lal.

Naast Bombay heeft India een aantal grote filmcentra waar minstens evenveel films worden geproduceerd als in Bollywood. Met name de zuidelijke staten Tamil Nadu (Tamil fims) en Kerala (Malayalam films) hebben een eigen filmcultuur met een lange historie. In beide staten domineren films van eigen bodem de theaters en het straatbeeld. Maar ondanks hun ‘buurmanschap’ in de zuidpunt van India hebben de Tamil- en Malayalam fimindustrie een verschillende en eigenzinnige cinema ontwikkeld. Tamil en Malayalam regisseurs, acteurs en componisten vormen voor heel India een bron van inspiratie.

Film speelt een grote rol in het dagelijks leven in India. En nergens lijken politiek en film zo nauw verbonden als in Tamil Nadu en Kerala. De macht van traditionele en conservatieve brahmanen, de hoogste kaste, heeft in de twee staten tot verzet geleid waarin films een grote rol spelen. In Kerala werd het communisme een invloedrijke machtsfactor. Het leverde kritische filmmakers en een kritisch publiek op en een filmhistorie waarin naar nieuwe vorm en inhoud is gezocht. Tijdens Cinema India zijn klassiekers te zien zoals Chemeem (1965) van regisseur Ramu Kariat over een vissersgemeenschap, waarin kaste verschillen of verschillen in etnische afkomst een rol spelen naast het gestileerde Vaanaprastham (1999) van Shaji Karun over een kathakali danser waarin mythologie en realiteit samenvallen en Amma Ariyan (1986) van de revolutionair John Abraham.

In Tamil Nadu leidde het verzet tegen de macht van de brahmanen en de angst voor dominantie van de Noord-Indiase cultuur tot de oprichting van de DMK. Deze politieke partij is nauw verweven met de filmindustrie. De DMK is opgericht door filmscenario- en toneelschrijver Annadurai en in beeld gebracht door de immens populaire filmster M.G. Ramachandran (MGR). Deze partij ontwikkelde zich voornamelijk als een volkspartij, die het opnam voor de gewone man. Naar de films van MGR vertaald: de held ontworstelt zich aan een troosteloze jeugd en wordt de held van vrouwen in nood die hij redt uit handen van de schurk (meestal een brahmaan). Zijn beroemde tegenspeelster Jayalalitha, volgde hem inmiddels op als minister president van Tamil Nadu.
Regisseurs als Bharathiraja en Balachander behoren tot de meesters van de Tamil Cinema. Inmiddels is het een nieuwe generatie Tamil filmmakers zoals Kamal Hasan, Shankar, Bala en met name Mani Ratnam die de noord – zuid grens ontstijgen en naar wiens nieuwste films ook in Bollywood met spanning wordt uitgekeken. Zij zetten de toon, zowel wat inhoud als vorm betreft en doorbreken de filmclichés van de Indiase formulefilm. En dat alles op muziek van de razend populaire componisten Ilaiyaraja en A.R. Rahman.

Agenda Films

4 Reacties
 1. Reply
  Gast
  maart 4, 2005 om 2:31 pm
  froht

  :sigh
  saai deze web eek 🙁 😉 :upset

 2. Reply
  Gast
  maart 4, 2005 om 5:12 pm
  John fan

  Amma Ariyan uit 1986 van John Abraham ??? Was ie toen behoorlijk jong zeker ! Kan me niet voorstellen dat hij toen al in een film speelde, want hij was toch vroeger model ?

 3. Reply
  Gast
  maart 24, 2005 om 8:27 pm
  ramadi

  hallo i am tijnai 20 jaer

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen