China – Gedwongen verplaatsing Tibetanen naar grensgebied om controle over gebied te versterken


De Chinese regering heeft plannen aangekondigd om binnen acht jaar meer dan 100.000 Tibetanen naar nieuwe locaties te verhuizen, met de bedoeling een einde te maken aan hun traditionele manier van leven en haar controle over de grensgebieden, waaronder die met India, te versterken.

Dit maakt deel uit van China’s strategie om op agressieve wijze nieuwe dorpen te bouwen in betwiste grensgebieden om zo zijn controle uit te breiden of te consolideren over deze gebieden die India, Bhutan en Nepal tot hun nationale grondgebied rekenen, zo meldde Tibet Press.

Volgens een recent bericht in een publicatie, waarin Chinese regeringsdocumenten worden geciteerd, is China van plan om 624 grensdorpen te bouwen in betwiste Himalaya-gebieden. Deze nieuwe maatregel maakt deel uit van China’s grotere strategie, gelanceerd in 2018 door het Communistische Partijcomité van de Tibetaanse Autonome Regio (TAR), ontworpen om de Tibetanen die in zeer hooggelegen gebieden in heel Tibet wonen, gedefinieerd als 4.800 meter hoog of hoger, te herhuisvesten in het kader van zijn zogenaamde ‘ecologisch herhuisvestingsplan op zeer grote hoogte’.

Hoewel China beweert dat dit plan bedoeld is om het milieu te beschermen, is er geen wetenschappelijk bewijs dat de verhuizing een positief effect op het milieu zou hebben.

Volgens de publicatie was de werkelijke reden het beëindigen van de Tibetaanse traditionele manier van leven. Met name de Tibetanen in deze regio’s zijn al generaties lang nomaden die hoog op het Tibetaanse Plateau al eeuwenlang in harmonie met de natuur leven. Geschat wordt dat de gedwongen verhuizing en vestiging zouden leiden tot de ontheemding van ongeveer 2 miljoen Tibetaanse nomaden, die hun middelen van bestaan zouden verliezen en in armoede zouden vervallen en gemarginaliseerd zouden raken.

Volgens het relocatieplan zouden tussen 2018 en 2025 maar liefst 130.000 mensen uit de autonome prefecturen Shigatse (Rikaze), Nagchu en Ngari (Ali) in de TAR worden verdreven. Volgens de publicatie zullen meer dan 100.000 van de 130.000 Tibetanen worden herhuisvest langs de Yarlung Tsangpo-rivier met plannen om een economische kernzone met industriële corridors langs de rivier te ontwikkelen.

Bron BNN.Lees verder op:
https://boeddhistischdagblad.nl/nieuws/187270-china-gedwongen-verplaatsing-tibetanen-naar-grensgebied-om-controle-over-gebied-te-versterken/

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen