Bollywood op het Leidseplein in Amsterdam


Het gebeurt niet elke dag dat je over het Leidseplein in Amsterdam loopt en getuige bent van de opname van een heuse Bollywoodfilm. Op zondag 5 oktober jl. liep ik een film met Rani Mukherji- in de maak- tegen het lijf. Een handjevol Hindostanen en Indiërs hadden zich verzameld en vroegen de acteurs om handtekeningen. Een van de medewerkers vertelde me dat Rani vroeg in de ochtend ook op die locatie opnames had gehad en dat het een liefdesverhaal zou worden. Ze vroeg vol verbazing hoe het kwam dat ik wist wie Rani was en dat ik Bollywoodfilms kende. ‘Zijn Bollywoodfilms soms populair bij de Hollanders?’ vroeg ze. Ik moest haar teleurstellen. Ik vertelde dat ik een student antropologie ben en me bezighoud met Indiasefilms . Over een jaar hoop ik naar India te gaan om daar een onderzoek te doen over Indiasefilms. Om me hier alvast voor te bereiden op mijn onderzoek volg ik vakken die mij de mogelijkheid bieden me verder in Indiasefilms te verdiepen. Zo heb ik vorig jaar het vak Suriname: van Cultures tot Culturen bij prof. dr. A.N. Paasman gevolgd. Voor dit vak heb ik, afgelopen zomer, een klein onderzoekje gedaan over de populariteit van Bollywoodfilms onder Hindostaanse Surinamers in Nederland. Verderop zal ik u meer vertellen over dit onderzoek. In de maanden juli en augustus van dit jaar heb ik met vijfentwintig Hindostaanse Surinamers contact gehad over mijn onderzoekje. Met een aantal van hen heb ik gesprekken gevoerd en met anderen heb ik via chatrooms, forums of mail contact gehad. Mijn vraagstelling was: wat betekenen Indiase films voor Surinaams- Hindostaanse mensen in Nederland? Al snel merkte ik dat heel veel mensen het leuk vonden om met mij over films te praten en nog steeds nemen er mensen contact met op om te vragen of ze nog met mijn onderzoek mee kunnen doen. Hieronder geef ik een paar van hun verhalen weer, waarna ik zal eindigen met mijn conclusies.

Films zijn een vorm van vermaak met een educatief tintje, dat zeggen de meeste van mijn informanten. Ik denk zelf dat er veel meer aan de hand is. Ik zou het eerder omdraaien: films zijn een vermakelijke vorm van educatie. Sommigen mensen ontdekken hun roots door de Indiase films die ze kijken. Ze krijgen het gevoel dat ze hun geschiedenis beter leren kennen en voelen de drang te zien waar ze vandaan komen. Anderen begrijpen hun ouders beter. Waarom zij bepaalde ideeën hebben over het leven en welke normen en waarden ze hierin hanteren. Weer een volgende leert de taal kennen door het kijken naar films. Maar ook de mode, zoals de nieuwste sari.´s en sierraden wordt via de films gevolgd. Twee weken nadat een populaire film is uitgekomen, liggen de sari.´s die de vrouwen droegen in deze films in Londen in de winkels, zo vertelde een van mijn informanten mij. En religie wordt ook vaak genoemd. Een aantal informanten gaf aan meer van het geloof van hun voorouders te willen weten, ze worden op hun wenken bediend door de Indiase filmindustrie. Het mooie is dat iedereen er weer wat anders uithaalt. Voor velen zijn Indiase films een toevoeging op de media die ze hier in Nederland consumeren. Ze consumeren heel veel verschillende media: Amerikaanse films, Indiase ZeeTV en films, Nederlandse soaps, Hindi Pop, Indiase filmmuziek en Amerikaanse R&B om maar een paar voorbeelden te noemen. De verschillende media zijn als het ware schakels tussen verschillende identiteiten. De mensen die ik sprak hebben te maken met verschillende werelden. Films biedt hen de mogelijkheid van de Indiase .´wereld.´ te consumeren, zonder dat het conflicteert met hun Nederlandse leven.

Indiase films hebben hun sterke kanten: ze bieden vermaak, traditie, een goed (veelal romantisch) verhaal en vooral veel zang en dans. Westerse films hebben ook hun sterke kanten: goede ‘special effects’, veel spektakel en originele verhalen. Door zowel Indiase als Westerse films te kijken heb je het beste uit twee werelden.

Bijna alle informanten gaven aan liever DVD.´s te kopen in plaats van een bezoekje aan de bioscoop. Ze gaven hier verschillende redenen voor. Ten eerste het geringe aanbod, er worden in de Nederlandse bioscopen heel weinig Bollywoodfilms vertoond. Ten tweede zijn die films alleen in de grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag) te zien. Dit houdt voor sommige van mijn informanten een lange reistijd in, wat ze er lang niet altijd voor over hebben. Verder gaven mijn informanten stuk voor stuk aan dat de prijs van een bioscoopkaartje enorm hoog is in verhouding tot een DVD. En dat die DVD twee weken na het uitkomen van de film al in de videotheek ligt. Als laatste noemden sommige informanten het een voordeel dat ze bepaalde scènes (met name zang en dans) herhaaldelijk konden bekijken.

Een ander belangrijk aspect dat ik hier wil noemen is het samenkomen van de familie. “Alle Hindostanen zijn met Indiase films opgegroeid.”, verzekerde een van mijn informanten mij. En dat bleek te kloppen. Alle personen uit mijn onderzoek gaven aan vroeger thuis naar Indiase films te hebben gekeken. Sommige informanten werden nostalgisch als ze praatten over hoe het vroeger was, met de hele familie in een kring rond de TV. Dat waren nog eens tijden, je waagde het niet om er doorheen te praten want iedereen zat (als het ware) op het puntje van hun stoel.

Als laatste wil ik nog kwijt dat ik heel veel plezier heb gehad in het doen van het onderzoek. Ik heb heel veel waardevolle contacten opgedaan, niet alleen voor mijn netwerk, maar zeker ook voor mij als persoon. Ik wil hierbij alle personen die aan mijn onderzoek hebben meegeholpen bedanken. Ik hoop dat zij zich in mijn woorden kunnen herkennen en dat ze het met mijn conclusies eens zijn. Sommige mensen die ik heb ontmoet waren heel enthousiast en stimuleerden mij in mijn onderzoek. Anderen waren in mij geà¯nteresseerd en wilden van mij weten waar mijn interesse voor Indiase films vandaan kwam. Of ze wilden weten wat mijn lievelingsfilm en acteur was. En vooral: hoe ik aan die Indiase naam kom……….’Nou ja’ zei ik dan, ‘die heb ik van mijn ouders gekregen’.

Amrita Kraakma, oktober ’03
http://home.student.uva.nl/amrita.kraakman/index.html

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen