Bob van Dijk, de ceo die wél meer verdiende


De Volkskrant hield een onderzoek onder 114 bedrijven en organisaties. Conclusie: de topinkomens over 2019 waren gematigd en zullen dit jaar zelfs dalen. Maar één man springt eruit: Bob van Dijk. Hij kreeg volgens de krant een aandelenpakket van 36 miljoen euro, naast zijn basissalaris (1,24 miljoen) en een bonus (1,1 miljoen). 

Van Dijk verdient daarmee bijna twee keer zoveel als Nancy McKinstry, de ceo die leiding geeft aan Wolters Kluwer. De Amerikaanse kreeg vorig jaar zo’n 15 miljoen euro uitgekeerd. 

Nooit van gehoord

Niet gek voor een topman waar de meeste mensen waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebben. Hij is niet zo bekend onder beleggers als Frans van Houten van Philips, of Ben van Beurden van Shell.

Toch staat de 47-jarige Nederlander aan het hoofd van een veel waardevoller bedrijf. ‘Zijn’ Prosus is nog geen jaar genoteerd aan de Amsterdamse beurs en is qua beurswaarde het op een na grootste bedrijf. Alleen Unilever is meer waard.

Prosus: onderdeel van techbedrijf Naspers

Prosus is een afsplitsing van het Zuid-Afrikaans bedrijf Naspers. Het beslaat de internetactiviteiten van Naspers. In Prosus is onder meer een groot belang in de Chinese internetreus Tencent ondergebracht.

In 2001 investeerde Naspers in Tencent en dat was een meesterzet. Voor 32 miljoen dollar kocht het toen 46,5 procent van de aandelen. Inmiddels is dat belang geslonken tot 31 procent, maar dat is op dit moment meer dan 200 miljard dollar waard.

Ook heeft Naspers belangen in bedrijven zoals Delivery Hero, Mail.ru (de grootste Russische e-mailprovider), Makemytrip (een online reisorganisatie uit India) en OLX (een dienst vergelijkbaar met Marktplaats, groot in landen zoals India en Brazilië).

Niet de doorsnee-ceo

Beurscommentator Durk Veenstra ontmoette de topman een paar keer. Waaronder voor een uitgebreid interview over de beursgang in september vorig jaar. “Hij is niet de doorsnee-ceo die we hier kennen. Hij is aan de ene kant super-Nederlands. Benaderbaar, direct, met de mouwen van zijn hemd opgerold en in spijkerbroek.”

Aan de andere kant is hij volgens Veenstra ook ‘on-Nederlands’. “Niet qua gedrag, maar qua onderneming waar hij leiding aan geeft. Dit type techbedrijf is heel anders dan we hier kennen. Hij heeft in het buitenland zijn sporen verdiend en zat niet in een keurslijf dat Nederlandse multinationals wel kennen. Ik vind hem een verademing.”

Jos Versteeg van InsingerGilissen herkent veel van de dingen die Veenstra opnoemt. De analist ontmoette Van Dijk op een analistendag. “Een duidelijke leider, echt een mannetjesputter. Ik vond hem ook informeel. De opgetrokken mouwen vielen mij ook op. Niet de grijze bestuurder die je soms tegenkomt.”

Berg met geld

Van Dijk zit volgens Veenstra in een ‘weelderige positie’. Voor zijn komst investeerde het moederbedrijf van Prosus in het Chinese Tencent. Dat belang werd tientallen miljarden waard.

Volgens sommigen is dat een van de beste investeringen ooit gedaan. “Het geld stroomt bij Van Dijk binnen. Hij zit op een enorme berg met geld. Zijn taak is om het niet te verkwanselen.”

‘Zo’n beloning is normaal in het buitenland’

Beleggers keken in het begin nog de kat uit de boom. De beurskoers zit pas sinds mei dit jaar echt in de lift. In de eerste maanden zakte de koers juist weg. In totaal is een aandeel Prosus een kleine 20 procent gestegen sinds het een beursnotering kreeg. 

Versteeg zegt dat die beurskoers vooral samenhangt met de koersstijging van Tencent. Toen Tencent het goed deed, ging Prosus het ook weer goed doen.

Dat Van Dijk zoveel verdient? “Ach, het is niet echt een Nederlands bedrijf en ook niet een in- en in Nederlandse cultuur. Hier schrikken we van dit soort beloningen, in het buitenland is het normaler.”

VEB: discussie aangaan over manier van belonen

Bij de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zijn ze kritisch op Prosus en de manier van belonen. “Beloningen zijn een voorbeeld van de cultuur van de onderneming. Prosus is daarvan weer een voorbeeld. De governance (wijze waarop het bedrijf wordt bestuurd, red.) is on-Nederlands en verre van optimaal”, aldus Niels Lemmers van de VEB.

Hij wijst op de verdeling van de stemrechten en de verschillende soorten aandelen. “Deze enorme beloning is daar een uitvloeisel van. Een scheve governance-structuur knaagt uiteindelijk altijd aan het dna van de onderneming. Voorbeelden te over in de recente jaren.”

Extreem

Lemmers zegt dat de VEB tijdens de komende aandeelhoudersvergadering de ‘discussie wil aangaan’ over de beloningsstructuur en de manier waarop het bedrijf wordt bestuurd.

Eumedion, dat grote beleggers zoals pensioenfondsen vertegenwoordigd, is ook niet te spreken over de vergoeding die de topman van Prosus kreeg. Directeur Rients Abma zegt tegen de Volkskrant dat het ‘extreem en on-Nederlands‘ is. Lees verder op:
https://www.rtlnieuws.nl/economie/beurs/artikel/5170971/topinkomen-ceo-bobvandijk-prosus-naspers

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen