Blijf Jezelf!


Wat me altijd zo dwars zit is dat mensen je proberen te vertellen hoe je je moet gedragen en kleden. Als je wat ouder bent, valt dit wel mee. Bij tieners is de noodzaak om “iemand” te zijn belangrijk. Ook onder Hindustaanse en Surinaamse tieners. Kijk maar eens op scholen, het lijkt alsof er een kloon-afdeling op school is; Nike schoenen met trainingsbroek, Nokia 6210 of een lange zwarte leren jas. In dit artikel zal ik proberen uit te leggen waarom je jezelf moet zijn.

Wat is “normaal”?
Precies, wat is nu normaal? Een vraag dat vele mensen al honderden jaren kwelt. De waarheid is, normaal bestaat niet. Er is geen enkel persoon identiek aan de ander. Iedereen heeft zijn of haar eigen mening, ideeën, levenstijl en vrienden. Het is zo simpel als dat, maar waarom wilt iedereen dan zo graag “normaal” zijn? Ik weet dat niet, het is ook niet mijn doel om daar een antwoord op te geven. Het enige wat ik je wil vertellen is dat je geen moeite hoeft te doen om normaal te zijn, want het is zonde van je tijd en vooral ook nutteloos. De tijd die je verspilt aan niet jezelf zijn, kun je beter besteden aan je kennis, dingen doen die jij leuk vindt of een sport beoefenen. Wordt wakker en blijf jezelf, laat niemand vertellen wat je moet doen!

De klassieke tiener stereotype en sociale effecten
Er lopen vast wel populaire en minder populaire mensen rond op je school. Sommige behoren tot een bepaalde vriendenclub en daar begint nu de druk. De waarheid is dat het op elke school zo eraan toegaat. Zo is het altijd geweest en zo zal het ook altijd blijven. Maar denk je echt dat je sociale status je hele leven zal bednvloeden? Waarschijnlijk niet.

Om je geaccepteerd te voelen tot een bepaalde vriendenclub, kom je waarschijnlijk erachter dat je de klassieke tiener stereotype geworden bent. Ik zal niet beschrijven wat dat inhoud, want dat weet je zelf ook wel. Het punt is dat de meeste tieners bang zijn om hun ware indentiteit te laten zien of kenbaar maken. Ze zijn bang om afgewezen te worden voor wie ze zijn. Dat is niet goed. Eigenlijk zou niemand onder zoveel druk moeten staan. Iedereen zou zichzelf moeten zijn.

Nu wil ik dat je iets voor me doet. Denk terug aan de laatste keer dat je tussen je vrienden bevond. Denk nu terug aan wat je die dag gedaan hebt en hoe je je hebt gedragen. Denk erover hoe je communiceerde met je vrienden en hoe je reageerde op gebeurtenissen die er plaatst vonden. Met deze gedachten in ons achterhoofd gaan we nu terug naar de laatste keer dat je met je familie of met je beste vrienden was. Denk nu na hoe je je toen hebt gereageerd en wat je toen hebt gedaan. Hoogstwaarschijnlijk was de sfeer beter dan bij je vrienden. De reden hiervoor is dat je je comfortabeler voelt binnen je familie, maar vooral ook omdat je jezelf kunt zijn. Er is geen druk om geaccepteerd te hoeven worden. Je familie en je beste vrienden zullen je altijd accepteren voor wie je bent. Je doel zou nu moeten zijn om je net zo te laten voelen in het openbaar. Als je jezelf bent en trots bent op wie je bent, wat je bent en de manier waarop je je gedraagt, zul je verast zijn door de hoeveelheid mensen die je bewonderen.

Hoe zelfvertrouwen benut kan worden
Zelfvertrouwen zorgt ervoor dat je lange vriendschappen en relaties er aan overhoudt. Als je jezelf bent zul je ook een bepaalde groep aantrekken die iets gemeenschappelijk met jou heeft. Bovendien indentificeren zij zich met jou. Een kort voorbeeld. Je houdt van klassieke dans, maar schaamt je ervoor om dit bekend te maken. Je vertelt het ook niemand en blijft je “cool” gedragen net als de rest. Het resultaat is dan ook dat de “coole” mensen met jou zullen rondhangen, maar je zult je niet op je gemak voelen. Je besluit dan om je liefde voor de klassieke dans bekend te maken. De zogenaamde “coole” mensen zullen je afstoten – niet iedereen – en uiteindelijk zul je ook nieuwe vrienden aantrekken die van de klassieke dans houden. Hieruit kan een goede vriendschap onstaan. Deze vriendschap is beter, omdat je je nu niet anders probeert te gedragen. De band tussen jou en je nieuwe vrienden is sterker en is niet gebasseerd op een leugen.

Conclusie
Ik hoop dat je door middel van dit artikel naar jezelf en naar je zelfvertrouwen kijkt. Schaam nooit om jezelf te zijn. Het zijn de niet-stereotype-mensen die op zichzelf vertrouwen en het ver in het leven schoppen. Ga je droom achterna en laat niemand je stoppen.

Reacties
 1. Reply
  Gast
  mei 5, 2006 om 8:33 pm
  sheetal

  :)helemaal gelijk

 2. Reply
  sanne
  oktober 23, 2008 om 10:44 pm

  leuke film

  Schrijf een reactie


  Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

  Register New Account
  Wachtwoord opnieuw instellen