Bespreking: The Maharani’s Brick


Op de vooravond van de Internationale Vrouwendag, nodigde Museon de Canadese filmmaker Ruchita Puri uit om haar film ‘Maharani’s Brick’ te bespreken. De film ging 3 jaar geleden op de Internationale Vrouwendag in première en gaat over de status van (gehuwde) vrouwen, weduwen en jonge kinderen.

De ontmoeting werd door Ellis Melinga (Museon) georganiseerd, als speciale gast was Petra Martense uitgenodigd. Petra heeft twee filmen over vrouwen uit India gemaakt.

Hoewel de Nederlanders over het algemeen wel bekend zijn met het verbranden van een Sati en de uiterst strenge ‘opvoeding’ van weduwen, zijn ze zich er niet van bewust dat deze ook een normaal leven leiden. De film verteld over een weduwekoningin van een Jagir in Uttar Pradesh, Kuchesar, die purdah nam en de familiezaken onder haar bewind had, om haar kinderen dit alles te laten erven toen het tijd was.

De film gaat over de wilskracht en discipline van een vrouw, het publiek was dan ook zeer geà¯mponeerd door de vrouwen die dit doen.. Iedereen erkende dat de vrouwen over de hele wereld kwesties en oorzaken van belang hebben en India hierin geen verschil is, desondanks de bindi, de armbanden, de kostuums doen de vragen oprijzen over hoe het er daar aan toe gaat.

Na dit evenement ziet Ruchita Puri grote kansen om Indiase media en Indiase producten in Europa te promoten daar dit de doelstelling van haar bedrijf S&R Works is.’ Europa ziet zich als de Culturele hoofdstad van de wereld en heeft hier goede redenen voor. Nochtans is India een land dat miljoenen mensen heeft aangetrokken en nog steeds trekt. Haar culturele erfgoed gaat meer dan 10.000 terug. Hierdoor hebben we de eigentijdse media en ‘design’ scene veel te bieden’ aldus Ruchita Puri.

Ruchita Puri is een Canadese filmmaker en woont in Rotterdam. Zij is actief met de status en doelen van vrouwen, cultuur en media. Daarnaast is zij eigenaar van het bedrijf S&R Works. S&R Works is actief op het gebied van media, reclame en grafische ontwerp.

Meer informatie op: www.srworks.biz

VLNR: Petra Martense (Programmamaker), Rosa (jonge sociale activist), Ruchita Puri (Filmmaker) en Ellis Mensinga (Organisator/Curator Museon)
Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen