Belgen mogen naar familie over de grens • ‘Geen Champions League-finale in Istanbul’


Het is de bedoeling dat de app die moet helpen bij het vinden van coronabesmettingen in de eerste helft van juni technisch wordt getest. Dat zegt Ron Roozendaal, directeur informatiebeleid bij het ministerie van Volksgezondheid, in gesprek met journalisten. “We gaan dan kijken: als we allerlei telefoons van verschillende merken bij elkaar leggen, werkt het dan? Wat gebeurt er als een muur tussenzit? Of: hoe is het gesteld met de beveiliging?”

Het doel van de app is dat deze, met de privacy van gebruikers gewaarborgd, mensen ervan op de hoogte kan stellen als ze in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Dit moet het traditionele contactonderzoek van de GGD gaan ondersteunen.

Daarnaast kijk het ministerie naar de mogelijkheid om de app in een of meerdere regio’s te testen. Hoe dit precies in z’n werk zal gaan, is nog onbekend. Roozendaal wil geen harde uitspraken doen over wanneer de app af zal zijn. Op de vraag of dat voor het eind van de zomer kan zijn, noemt hij dit “voorstelbaar”. Tegelijkertijd benadrukt hij dat er wel nog behoorlijke vraagstukken liggen die moeten worden opgelost, dus dat dit moment niet zeker is.

Om zoveel mogelijk mensen de app te laten downloaden, wordt gedacht aan bijvoorbeeld het organiseren van een publiekscampagne. “We hebben geen idee hoe mensen op de app gaan reageren”, zegt hij. “We hopen het zo uit te rollen dat mensen de toegevoegde waarde snappen.” Volgens Roozendaal is elke extra besmetting die ermee wordt gevonden een reden om de app te hebben.Lees verder op:
https://nos.nl/liveblog/2335476-belgen-mogen-naar-familie-over-de-grens-geen-champions-league-finale-in-istanbul.html

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen