Amsterdam Gay Pride verwelkomt eerste Hindostaanse homoboot


Afgelopen zaterdag 6 augustus vond voor de 16de keer de Amsterdam Gay Pride plaats met de daarbij behorende Canal Parade. 80 prachtig versierde boten maakten een kleurrijke tocht door de Amsterdamse grachten. Eén daarvan was de Desiboat van Stichting SaVo; de allereerste Hindostaanse homoboot…; en ik vaarde mee!

Toen ik rond een uur of half twaalf arriveerde bij het vertrekpunt, had zich al een hoop vrolijke enthousiaste deelnemers verzameld met familieleden, vrienden en veel pers! Terwijl er werd gewacht op het boegbeeld van de boot werd er alvast even gedanst op de muziek van DJ Hotdogg, die ook meevaarde. De sfeer was goed en het leek erop dat het voorspelde onweer weg zou blijven. Tegen half één vertrokken we dan eindelijk. Sloepnummer 61. Juichend, dansend en vol enthousiasme. Met een betoverende Aniel Algoe als boegbeeld.

Het plezier was van een ieders gezicht af te lezen. Deelnemers op andere boten juichten ons toe en dansten met ons mee. Het duurde even om aan te sluiten, maar rond een uur of twee vaarden wij mee in de stoet, met vóór ons EnSuite Utrecht en achter ons de NS boot ‘Gay mee’. Het was een tijdje tamelijk rustig langs de kade, maar toen we tegen drieën onder het zoveelste bruggetje door vaarden, stond daarna ineens een hele horde juichende toeschouwers ons toe te zwaaien. Op de kade, in bootjes op het water, uit ramen van woningen, op de bruggen. Het was he-le-maal vol! Het gevoel was overweldigend. Het was even schrikken van de massa maar ook weer heel snel wennen.

Image

Het mooie was dat het allemaal zo gewoon leek. Alsof het publiek al jaren een Hindostaanse boot aanschouwt tijdens de Canal Parade. We hoorden erbij, er werd evenveel en soms zelfs méér voor ons gejuicht en overal probeerde men mee te dansen op onze Hindostaanse- en Bollywood muziek. Het saamhorigheidsgevoel was aanwezig en ik heb zelf geen gevoel van afgunst ervaren.

Een tegenvaller, behalve de hevige 15-minuten durende plensbui, was het geringe aantal Hindostanen langs de kade en ook het geringe aantal Surinamers. Na alle promotie van Stichting SaVo voor de Desi Boat, via verschillende grote en minder grote media, had ik meer volk van eigen bodem verwacht.

Ons boegbeeld Aniel trok natuurlijk de meeste aandacht in zijn goudkleurige jurk met pauwenveren-kroon. Zijn sierlijke bewegingen en charmante looks naar het publiek maakten ons allemaal apetrots. Samen bleven we de hele parade door uitbundig dansen op liedjes als onder andere ‘A Desi girl’, ‘Phirbhi dil hai Hindustani’, ‘Buddha mil gaya’, ‘Kaliyon ka chaman’, ‘Mor tor’ en ‘Gore gore gaale pe’.

Image

Tegen zes uur was het spektakel helaas afgelopen. Na meer dan vijf uren lang achter elkaar gedanst, gezwaaid, gelachen en gejuichd te hebben waren we allemaal kapot. Ik voelde mijn voeten haast niet meer. Gelukkig konden we genieten van lekkere hapjes op de boot.

De eerste Hindostaanse homoboot op de Canal Parade is met open armen ontvangen in Amsterdam. Positieve reacties, aanmoedigingen en een zeer buitengewoon euforisch gevoel onder de deelnemers was het resultaat. Wat het op lange termijn oplevert moet nog blijken, maar de eerste stap naar homo acceptatie binnen de Hindostaanse gemeenschap is gezet en over één ding was iedereen het eens: Volgend jaar weer!

Door: Rashna Doerga

Bekijk hier de rest van de foto’s van de Amsterdam Gay Pride 2011
Bezoek ook de website van Stichting SaVo en van organisator ProGay

Reacties

   Schrijf een reactie


   Let op. Het e-mailadres is niet verplicht maar hou er rekening mee dat deze wel gepubliceerd.

   Register New Account
   Wachtwoord opnieuw instellen